Helyi közélet

2024.05.25. 07:00

Pusztulnak a bicikliút menti kis fák

A Csanádpalota és Pitvaros közti új kerékpárútszakasz mentén elültetett facsemeték egy része kiszáradt, de a többit is ez a veszély fenyegeti, mert nem öntözik azokat – hívta fel a figyelmet olvasónk. Közbenjárásunkra az önkormányzat jelezte a problémát a kivitelezőnek, a fákat telepítő alvállalkozótól intézkedést kértek.

Szabó Imre

Szomorú látvány: kiszáradt, pusztulóban lévő fák a bicikliút mentén. Fotó: DM

– A facsemeték telepítése a bicikliút mellé biztosan komoly, sok milliós költséget jelentett. Érthetetlen, miért hagyták a növényeket sorsukra – jelezte egy olvasónk, aki nemrégiben végigtekert a múlt év decemberében átadott, Csanádpalota és Mezőhegyes közötti kerékpárút Csanádpalota és Pitvaros közötti szakaszán. Tudomása szerint több mint 500 előnevelt facsemetét ültettek oda még 2023 őszén. Megjegyezte, ez nagy örömmel töltötte el a helyieket, hiszen a beruházás miatt fákat vágtak ki.

Tavasszal úgy látta, a csemeték nagy része kirügyezett, elvétve volt csak olyan, amelyik nem hajtott ki. Május közepére viszont a szárazság miatt sok fa levelei teljesen elszáradtak. Becslése szerint több mint 200 facsemetén már nem lehet segíteni. 

– Van azonban további 300, amely öntözéssel talán még menthető lenne – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, szerinte sürgősen cselekedni kellene, mert a még élő fák egy részének a levelei is kezdenek fonnyadni.

Az elmúlt napok esőzései a gondon minden bizonnyal enyhítettek valamelyest, de csak átmenetileg – a földeken már most nagy a csapadékhiány, és aszályos nyár várható idén is. A csanádpalotai polgármesteri hivatalban megtudtuk: a facsemetékről, illetve környezetükről való gondoskodás még 3 évig, a garancia időtartamára a kivitelező egyik alvállalkozójának a feladata, az önkormányzaté csak ezt követően lesz. A városháza információi szerint egyébként zömében kifejezetten szárazságtűrő, erre a célra nemesített platánokat ültettek a kerékpárút aszfaltszőnyege mellé.

A csanádpalotai önkormányzat illetékese lapunkat arról tájékoztatta, hogy a felmerült problémáról tájékoztatták a kivitelező Délút Kft.-t, a társaság pedig intézkedést kért a feladattal megbízott alvállalkozótól. Úgy tudjuk, a fák állapotának felmérése már meg is kezdődött.

Panaszt tett olvasónk ennek hírét örömmel fogadta, és azt ígérte, a továbbiakban is figyelemmel kíséri a kis fák sorsát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában