Helyi közélet

2024.05.14. 17:30

Régi és új jelöltek is ringbe szállnak a polgármesteri címekért

Van olyan település, ahol egyáltalán nem kelendő, máshol viszont nagyon is népszerű a polgármesteri pozíció. A Csongrádi járásban néztünk körbe, ahol két vármegyei rekorder települést is találtunk. A járáshoz négy település tartozik, és mindenhol újrázna a jelenlegi első ember. Összesen tizennégyen pályáznak polgármesteri címre.

Majzik Attila

Csongrád vármegyei rekorder, hét polgármesterjelölt közül választhatnak majd június 9-én. Archív fotó: Majzik Attila

A várományosok felét Csongrád városa adja, ott hét jelölt közül is lehet majd választani június 9-én. Hasonló bőségre legutóbb több mint húsz éve, 2002-ben volt példa, akkor hatan indultak harcba a polgármesteri címért. A mostani hét indulóval egyébként Csongrád holtversenyben vármegyebeli rekorder, a nagyjából 600 fős Királyhegyesen ilyen népszerű még ez a pozíció.

A Tisza-parti városban ismerős nevekkel találkozhatnak a szavazólapon: a regnáló és újra induló független Bedő Tamás mellett a 2010 és 2014 között fideszes polgármesterként dolgozó Kőrösi Tibor most függetlenként újrázna, az egykori szintén fideszes képviselőjelölt Kiss István pedig a Városunk Megújulásáért Egyesület támogatásával jelentkezett be a polgármesteri címért. Szintén fideszes képviselőből lenne polgármester Gyovai Zsolt, a kormányzó párt őt indítja jelöltjeként. Mellettük Bartók Norbertet a Mi Hazánk, Pásztorné Csenki Dórát a DK állította ringbe, Oláh Árpád pedig függetlenként indul.

A járás másik három településén összesen heten állnak a képzeletbeli rajtvonalhoz: Csanyteleken négy, Felgyőn kettő, Tömörkényen pedig mindössze egy jelölt szeretne polgármester lenni. Utóbbi település ezzel szintén vármegyei rekorder, bár egy indulós kategóriában népesebb a mezőny: Derekegyházon, Dócon, Eperjesen, Mórahalmon, Nagyéren, Óföldeákon, Röszkén és Üllésen is csak egyvalaki érzi magában a kellő erőt a feladat betöltéséhez.

Csanyteleken a hivatalban lévő független Erhard Gyula mellett három másik párttámogatás nélküli jelölt, Tülkös Ferenc és Szabóné Kovács Nikolett, valamint egy nagy visszatérő, a falut korábban több cikluson át vezető Veres János is indul.

Felgyőn a jelenlegi polgármesternek, a független Horváth Lajosnak egy kihívója akadt, a szintén pártlogó nélkül induló Gyenes Martin.

Tömörkényen pedig meglehetősen egyértelmű a helyzet, a 2010 óta polgármester független Bánfi Sándor egyetlen jelöltként szerepel majd a június 9-i szavazólapon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában