Az agrárkamara javaslata: 22 óra és napfelkelte között szüneteltessék a berendezés működését

2024.05.15. 15:30

Szél István kéri, a gazdák éjjel ne használják a gázágyút

A madarak és egyéb vadon élő állatok hatalmas károkat okoznak a vetésekben, ami ellen nehéz védekezni. Az egyik ismert módszer a gázágyú, amely nem tesz kárt a vadakban, de a hatalmas hangjával elriasztja azokat. A detonációk azonban zavarják a környék lakóinak nyugalmát is, különösen éjjel.

Kovács Erika

A gázágyú a hatalmas hangjával riasztja el a madarakat, vadakat, de éjjel a környék lakói sem tudnak aludni tőle. Illusztráció: Röszke község honlapja

A nagy teljesítményű, teljesen automatizált seregélyriasztók és vadriasztók nem ártanak az állatoknak, hanghatásukkal tartják távol a madarakat, vadakat a gyümölcsösöktől, a szántóföldi mezőgazdasági tábláktól. Közismert, hogy gyümölcsérés időszakában milyen hatalmas károkat okoznak például a seregélyek. Székkutas környékén pedig elszaporodtak a vetési vajak. A Körös-Maros Nemzeti Park területén, az Európai Unió támogatásával, már több mint 10 éve működik a kék vércse program. Hogy növekedjen a fokozottan védett kék vércsék száma, ehhez a varjakra is szükség volt. A program hatására azonban nemcsak a kék vércsék száma gyarapodott, hanem a vetési varjaké is, amik a környékben élő gazdáknak milliós nagyságrendű kárt okoznak évről évre. 

A vármegye gazdálkodói a nyulak és az őzek kártevéseiről is sokat tudnának beszélni. Ezért alkalmaznak sokan riasztásként gázágyúkat a földjeiken, kertjeikben. A gázágyú a propán-propánbutángáz és levegő megfelelő elegyének időzített begyújtásával éri el a maximális hanghatást. A detonáció igen hangos, ami a környéken élők nyugalmát is zavarhatja.

Szél István, A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád vármegyei elnöke a békés egymás mellett élés érdekében fordult felhívással a vármegye gazdálkodóihoz.

A gázágyút jogszerűen úgy lehet használni, hogy az egyetlen más rendelkezést se sértsen, és főleg a közelben lévők nyugalmát a nagy hanghatásokkal ne zavarják. A Kúria döntése alapján gázágyút üzemeltetni akkor szabad, ha nem zavar másokat. Ennek érdekében a kamaránk azt kéri, hogy este 10 óra és napfelkelte között minden érintett szüneteltesse a berendezés működését. Ezzel megelőzhetőek a közösségi együttélés szabályainak be nem tartásával kapcsolatos problémák, hiszen, bár a termést tényleg meg kell védeni a károkozóktól, ezek elkerülése mindenkinek egyformán érdeke. Ezért fontos a párbeszéd az érintettek között, ami még mindig jobb megoldás, mint egy esetleges pereskedés vagy bármilyen más jogi eljárás

 – szögezte le. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában