Helyi közélet

2024.06.07. 08:30

Napelemeket telepítenek a mártélyi temetőbe

A mártélyi önkormányzat napelemes lámpákat telepít a helyi temetőbe. Ezt korábban a lakosság kérte, mert különösen télen, hamar rásötétedik a látogatókra.

Kovács Erika

Fotó: Archív fotó /Kovács Erika

A mártélyi önkormányzat a legutóbbi testületi ülésén arról döntött, hogy úgynevezett sziget üzemmódú lámpákat telepítenek a sírkertbe.

A döntés értelmében napelemes lámpákat telepítünk a temetőbe, méghozzá öt darabot 

– mondta lapunknak Ambrus István, Mártély polgármestere.

Ez elsősorban a téli időszak miatt lesz fontos. Több lakos is megkereséssel fordult hozzánk ez ügyben. Télen, ha valaki délután 3 óra után megy ki a hozzátartozói sírjához, mire jön kifelé, addigra már rásötétedik. Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan sötétedés után is kilátogatnak a sírkertbe, hogy mécsest gyújtsanak szeretteik emlékére. Nyáron pedig vannak, akik a nagy meleg helyett inkább napnyugta körüli időre teszik át a temetőlátogatást. Ezért is vált szükségessé a lámpák telepítése

 – magyarázta Ambrus István. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy sajnos vannak, akik előszeretettel hordják a temető elé a szemetüket. Reméli, a világítás az illegális szemetelőket is távol tartja.

A temetői lámpák tesztként is működnek majd, megfigyelik, hogy mennyire hatékonyak működnek, megfelelő-e a fényerejük. A település hosszú távú tervek között ugyanis az szerepel, hogy a mártélyi kiskertes övezetben, ahol egyre többen laknak életvitelszerűen, napelemekkel oldanák meg a közvilágítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában