Tornyai festette meg a vásárhelyi elnöklelkész portréját

2019.10.27. 19:44

A lelkész visszatért a gyülekezetbe – leleplezték a restaurált portrét

A Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség gyülekezeti termében, művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezték le Tornyai János festőművész Miklovicz Bálint elnöklelkészről 1895-ben készült, restaurált portréját. Az alkotást tavaly adományozta az egyházközségnek a lelkipásztor családja.

Imre Péter

A Tornyai-festmény leleplezése a református gyülekezetben Bán Csaba lelkipásztorral és Sztanev Ivánné Zsuzsával, Miklovicz Bálint dédunokájával. Fotó: Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Két apropója is van vasárnapi összejövetelünknek. Október 31. a reformáció napja, ebből az alkalomból szeretetvendégséget tartunk, illetve 150 éve született legendás festőnk, Tornyai János, akinek Miklovicz Bálint egykori elnöklelkészről készült portréját leplezzük le és helyezzük el a gyülekezeti terem falán. Mi ezzel járulunk hozzá a Tornyai-évhez – mondta Bán Csaba, a vásárhelyi református ótemplom lelkipásztora. Hozzátette: a festményt, melynek restaurálása a közelmúltban fejeződött be, a dédunoka, a fővárosban élő Sztanev Ivánné adományozta nekik.

A Tornyai-festmény leleplezése a református gyülekezetben Bán Csaba lelkipásztorral. Fotó: Imre Péter

Miklovicz a sajtóban

Az újfehértói születésű Miklovicz Bálint (1832–1896) 1864-től haláláig szolgált a vásárhelyi református egyház lelkipásztoraként. Vásárhelyre kerüléséről beszámolt a Protestáns Egyházi és Iskolai Lap: „Tegnap, 1864. március 21-én folyt le református egyházunkban a lelkészválasztás az egyik megürült papi hivatalra.

Sztanev Ivánné Zsuzsa, Miklovicz Bálint dédunokája a portréval. Fotó: Imre Péter

A szavazás szép rendben zajlott, majd fél 2-kor felbontattak a ládacskák, s kitűnt, hogy Miklovicz Bálint úr 232 szavazattal – 313 jogosult közül – nagy többséggel holdmezővásárhelyi (így írták a lapban, a szerk.) pappá lett választva”. Vásárhelyi lelkipásztorságának 25. évfordulóján „az egész város közönsége szép ünnepélyt ült” – ahogy a korabeli tudósítás fogalmazott. Elhunytát pedig népes családja mellett „Vásárhely nagy gyülekezete is gyászolja” – írták az 1896 júniusában kelt gyászhírben.

Korabeli fotó Miklovicz Bálintról. Kép forrása: Tornyai János Múzeum

 

Adományozás

– A festményt, mely nagynéném tulajdona volt, végrendeletében nem rám, nem a családra hagyta, hanem közcélra. Ennek a kívánságának tettünk eleget – mondta Miklovicz Bálint dédunokája, Sztanev Ivánné. Azzal folytatta: próbálták felvenni a kapcsolatot a vásárhelyi Tornyai János Múzeummal, nem sikerült, utána találtak rá az ótemplomiakra. – Jó helyre került, visszatért a gyülekezetbe – fogalmazott Zsuzsanna.

Tornyai_János Miklovicz Bálint-portréja. Kép forrása: Tornyai János Múzeum

Előadások

A fiatal Tornyai János (1869–1936) által megörökített elnöklelkész helyreállított portréját művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezték le tegnap az ótemplomi gyülekezeti teremben. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai-emlékév kurátora Tornyai János korai korszakáról, Presztóczki Zoltán, a vásárhelyi levéltár munkatársa Miklovicz Bálint életéről és munkásságáról, míg Szabó Tamás, a szegedi Móra Ferenc Múzeum főrestaurátora a kép 2018–2019. évi helyreállításáról szólt. Az emlékezést, a napot szeretetvendégség zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában