47 évig működött hazánkban rádióműszerész képzés

2019.10.12. 06:00

Érdemes ápolni a régi mesterségek emlékét: rádió- és televízió műszerész

A mesterségek emlékét fenn lehet tartani, ha a mesterek mesélnek róla, megmutatják az érdeklődőknek az összegyűjtött ereklyéket. A Somogyi-könyvtárban minden évben bemutatnak egy kihalóban lévő szakmát, így kapott Kovács László, a szegedi nyugdíjas rádió- és televízió-műszerész is lehetőséget.

Kancsár Tímea

Szeged, Kovács László rádió és televízió műszerész mester. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

 

1959-ben kezdődött el a rádió-műszerész képzés Magyarországon, és 2006-ban szűnt meg. Jelenleg a szakmát vizuáltechnikai műszerésznek hívják. A hozzá tartozó képzés az iskolákban azonban már megszűnt.

– 1970-2016-ig élt a mesterlevelem. Ma már azonban a szakmának nincs realitása, hiszen nincsen igény a javításokra. Az új készülékek “kihordási ideje” öt év, egy lapos tévénél legfeljebb nyolc-tíz év. És sokszor – mivel úgy többe kerülne – már meg sem javíttatják az emberek, inkább vesznek egy újat. Nem is ragaszkodunk már ezekhez a készülékekhez. Ezzel szemben a régi rádiók, 30-40 évig működtek – mondja Kovács László, nyugdíjas, szegedi rádió- és televízió-műszerész.

Magyarországon közel 30 rádiógyár működött annak idején. Keresse cikkünket a szombati Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában