Helyi kultúra

2019.11.06. 19:14

A fikció intenzívebb: bemutatták Szvoren Edina könyvét

Szvoren Edina számos irodalmi díjjal büszkélkedhet, 2005 óta publikál, jelent meg kötete szerb, horvát, olasz és holland fordításban is. Végzettségét tekintve zenetanár, a Zeneakadémián szerzett diplomát. Verseim című kötetét szerda este mutatták be Szegeden az Eötvös kollégiumban.

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

A Verseim cím megtévesztő lehet annak, aki nem ismeri írói munkásságát, ugyanis a kötet novellákat tartalmaz. tizenhárom meghökkentő történetet. A tavaly megjelent könyvről és az alkotás folyamatáról Szvoren Edinát Klajkó Dániel egyetemi hallgató faggatta, aki az új kötet kapcsán az újdonságokat emelte ki. A korábbi művekhez viszonyítva rendkívül reflexív ez a mostani mű, a rejtélyesség, amiért korábban dicsérték, kevésbé van jelen benne. Amíg a kritikák a kilátástalanságot, reménytelenséget látták a szövegekben, addig a szerzőnek erről más volt véleménye, erről beszélt az est során is.

Szvoren Edina novelláskötetének bemutatója. Fotó: Karnok Csaba

– Én a korábbi szövegeket sem nyomasztónak írtam. A fikciónak az az eljárása, hogy kiemel valamit. Az a pusztulás, ami körülvesz bennünket, annak nem ismerjük a határait és ez ad reményt. Elfordulhatunk, de a fikció az kivág és elhallgat, olvasáskor nem tudunk elfordulni és ezért sokkal intenzívebb élmény. Ugyanakkor ez egy biztonságos közeg, mert ha például megölnek valakit, nem fog vér folyni – mondta Szvoren Edina. A könyvbemutatón részletet is hallhatott a közönség a szövegből a szerző tolmácsolásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában