Több mint 20 ingyenes szakkör fut

2019.11.16. 11:53

A szabadidő hasznos eltöltésére kínálnak alternatívákat felnőtteknek Balástyán

Számtalan ingyenes szakkör várja a balástyaiakat: a nyelvoktatástól a főzésig sok hasznos programot kínálnak a faluban a szabadidő eltöltésére. Van, aki ennek hatására kezdte el továbbképezni magát, és olyanok is, akik ennek köszönhetően évek óta összetartó közösséget alkotnak.

Munkatársunktól

Népszerű a kézműveskedés is Balástyán. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Három évre 80 millió forintot nyert a balástyai önkormányzat, hogy ingyenes szakköröket szervezzenek a településen. A lassan két éve futó projekt sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a csaknem két tucat foglalkozás, amelyek már megvalósultak. Többségük pedig valóban sok érdeklődőt vonz: volt már olyan is, amelyre túljelentkezés miatt válogatni kellett a feliratkozók közül.

Élethosszig tanulni

– A szakkörök elsődleges célja az élethosszig tartó tanulás elsajátítása, a kompetenciák fejlesztése – mondta el Kocsisné Benkő Beáta projektvezető.

– Igyekeztünk olyan tanfolyamokat indítani, amelyek hasznos tudást adnak át, vagy szórakoztató kikapcsolódást jelenthetnek – mondta. Kínálatból nincs hiány: számítástechnikától a gyógynövényismereten át a filmművészetig rengeteg területről lehet választani.

Népszerű a kézműveskedés is Balástyán. FOTÓ: KARNOK CSABA

Közösséget építenek

Az egyik legnépszerűbb tanfolyam az angol: ott az induláskor kezdő csoport mostanra haladóvá vált. Egyben maradt a fazekasszakkör csapata is, akik tavaly február óta rendszeresen összegyűlnek, hogy szobrokat, kisplasztikákat és kerámiaedényeket készítsenek. De nagy sikere van például a főzőszakkörnek is, ahol a résztvevők saját maguknak készítenek vacsorát az iskola tankonyhájában.

– Olyan recepteket választunk, amelyeket korábban még nem próbáltunk. Tökéletes csapatépítő program, ráadásul az újdonságokat aztán már otthon is el tudjuk készíteni – mesélte Radanovics Erika, aki például lasagnét is azóta süt, hogy itt megtanulta.

A főzőszakkörösök saját maguknak készítenek vacsorát. FOTÓ: KARNOK CSABA

Gyerekeket is várnak

A pályázati forrásból finanszírozott tanfolyamokat felnőtteknek szervezik, de gyerekek is részt vehetnek rajtuk.

– Van például túraszakkörünk is, ami kifejezetten a családokat célozza meg – mesélte Kocsisné Benkő Beáta. Hozzátette: a szakköröknek pont ez a céljuk: közösséget építenek. Rá­­adásul azoknak is hasznos elfoglaltságot biztosítanak, akik egyébként magányosan ülnének otthonukban.

– Volt, aki egy tanfolyam után döntött úgy, hogy beiratkozik egy iskolába és továbbképzi magát. Ő azt mesélte, itt szerzett önbizalmat, hogy még mindig képes a tanulásra – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában