Emmy-díj az Örök télért

2019.11.30. 18:45

A világsikerig jutott a szegedi származású Gera Marina

Először vehetett át a televíziós filmek Oscarjának is nevezett Emmy-díjat magyar színész: a szegedi származású Gera Marina nemzetközi kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díjat vihette haza. A szobrot a Szász Attila rendező által jegyzett Örök tél című alkotásban nyújtott alakításáért kapta.

Kozma Rita

Gera Marina színművész. Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Fotó: Arpad Kurucz

Az elmúlt években egyre több elismerést szereznek a magyar filmesek Amerikában. A Saul fia, A mindenki, A Testről és lélekről sikere után újabb vi­lágra szóló magyar siker született, hiszen elsőként jelölték és elsőként vehette át a televíziós filmek Oscarjának is ne­­­vezett Emmy-díjat magyar szí­­nész. Gera Marina nemzetközi kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díjat vihette haza. A szegedi származású szí­­nésznő 1984-ben született, középiskolai tanulmányait a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte, 2008-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Gera Marina számára a hazáját képviselni a legmeghatóbb érzés volt. Fotó: Kurucz Árpád

Ezután előbb Bodó Viktor társulatához, a Szputnyik Ha­józási Társasághoz szerződött, majd Vajdai Vilmos TÁP Színházához csatlakozott. Szerepelt számos független színházi produkciókban, többek között a Proton Színházban Mundru­czó Kornél Nehéz istennek lenni című díjnyertes előadásában és Sopsits Árpád filmrendező Közelebb című színházi munkájában az egyik főszerep volt az övé. Játszott a Csak 18 éven felülieknek, a Senki szigete, vagy Pálfi György többszörösen díjazott Szabadesés című filmjében. De feltűnt a 2016-os Aranyélet című sorozatban, és ő kapta az egyik szerepet A pince című magyar–amerikai horrorfilmben. A szobrot azonban a 2017-ben készült, Szász Attila rendező által jegyzett Örök tél című alkotásban nyújtott alakításáért kapta.

Több sikeres magyar filmben is játszott már Gera Marina. Fotó: Kurucz Árpád

Ez a történelmi filmdráma a szovjet kényszermunkatáborok világába viszi a nézőt, amelynek a Gera Marina által megformált Irén is a foglya lesz, és kérdés, hogy az elviselhetetlen, emberhez méltatlan körülményekből lesz-e valaha is szabadulás. A sors fintora, hogy a díjátadó napja, azaz november 25-e egybeesett a Szovjetunió­ba elhurcolt magyarok emléknapjával. A díj átvételekor erre a színésznő is kitért, sőt egyenesen nekik ajánlotta, a kultúra.hu-nak adott interjújában így foglalta össze:

– Azért állhatok most itt Emmy-nyertesként, mert volt egy olyan szomorú történelmi korszakunk, amelyet az Örök tél alkotói vászonra vittek. Emlékezni nagyon fontos. Ez a díj pont ezen a napon, november 25-én, a Szovjetunióba el­­hurcolt magyarok emléknapján fényesen csillog értük, mint egy gyertya. A hazámat képviselni a legmeghatóbb ér­­zés egy ilyen fesztiválon.

Fotó: Kurucz Árpád

A munkámmal és mögöttem oly sok ember munkájával sikerült Magyarországra irányíta­­ni a figyelmet. Nem mintha a magyar filmgyártás nem lenne amúgy is világhírű, hiszen az elmúlt években Oscar-jelölt és -díjas filmjeink vannak. Ez csupán egy újabb terület, amelyen ezzel Magyarország az élre került. Hogy ehhez én is hozzájárulhattam, csodálatos érzés, köszönöm szépen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában