Dokumentumfilm is készült

2019.12.17. 06:00

Földeákról lett a parlament elnöke Návay Lajos – az országház folyosóján tábla őrzi a tragikus sorsú politikus emlékét

Száz éve végezték ki a kiskunfélegyházi pályaudvaron a földeáki születésű Návay Lajost, a parlament korábbi elnökét túsznak hurcolták el Makóról. Ez az egyik legmegrázóbb jelenete az Ötödik alosztály – Vörösterror az Országházban című, nemrégiben elkészült dokumentumfilmnek.

Kovács András

Fotó: Bencze-Kovács György

 

A Nemzet Főtere Filmek eddig elkészült részei: Az első lövés (2017) 1956. október 25-ét, a forradalom és szabadságharc legvéresebb sortüzének napját dolgozza fel, a második, egy év múlva Tisza István tragédiáját mutatja be filmes eszközökkel, „Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” címmel. Idén készült el az Ötödik alosztály – Vörösterror az Országházban, ebből a nézők megismerhetik a kommunista uralommal elszabadult brutalizáció gyökereit és működésmódját, valamint az 1919-es országházi eseményeket.
Országház
Fotó: Országgyúlés Hivatalának Közgyűjteményi ésKözművelődési Igazgatósága

A Tanácsköztársaság idején az Országházban rendezték be a politikai rendőrség bázisát, és itt kaptak helyet vallatásaikhoz a hírhedt ötödik alosztály tagjai is. A látványos film 15 színész közreműködésével, animációs betétek és archív felvételek felhasználásával készült, megszólalnak benne a korszak elismert kutatói: Hatos Pál, Szabó Viktor és B. Müller Tamás is, ők segítenek megérteni a tragikus eseményeket. A film fontos részlete a földeáki születésű Návay Lajos elhurcolása és meggyilkolása. A politikus 1911. november 9-én lett az országgyűlés elnöke lett, ám a véderőtörvény vitájában obstruáló ellenzék házszabályellenes letörésére nem volt hajlandó, ezért tisztjéről 1912. május 21-én lemondott.

Cikkünket keresse a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában