Monogramos zsákokat kapott

2019.12.17. 15:51

Többen ajánlottak fel népi használati tárgyakat a hódmezővásárhelyi Pap Józsefnek

A közelmúltban írtunk a vásárhelyi Pap Józsefről, aki a paraszti életformához köthető tárgyakat gyűjti. Cikkünk nyomán több felajánlás érkezett részére – például Vásárhelyről és Szentesről –, hat monogramos kenderzsákot már hazavitt.

Imre Péter

A vásárhelyi Pap József büszkén mutatja be gyűjteménye értékes darabjait FOTÓ: IMRE PÉTER

– A Délmagyarországban, amelynek előfizetői vagyunk, olvastuk, hogy Pap József népi, paraszti tárgyakat, eszközöket gyűjt. Nekünk voltak régi, apósomtól származó, mázsás befogadóképességű, J. E. monogramos – Juhász Ernőnek hívták, akárcsak a férjemet – kenderzsákjaink, azokat ajánlottuk fel – közölte a 91 éves vásárhelyi Etelka, aki húgával, a 88 éves Teréziával él egy háztartásban.

A vásárhelyi Pap József büszkén mutatja be gyűjteménye értékes darabjait FOTÓ: IMRE PÉTER

Lapunk közvetített

Elmondták még: szerkesztőségünktől kapták meg Pap József telefonszámát, felhívták és kétszer járt náluk, egyszer megnézte a felajánlott tárgyakat, múlt vasárnap pedig hazavitte kincsei közé a 6 zsákot és a sajtprést.

– Mi már nem vettük semmi hasznát egyiknek sem, viszont sajnáltuk volna, ha elkallódnak, tönkremennek, ezért ajándékoztuk olyannak, aki értékeli és megőrzi az utókornak. Jó szívvel adtuk – jegyezte meg Etelka.

A gyűjtő

– Számomra értékesek – jelentette ki Pap József, akiről lapunkban a közelmúltban írtuk meg, hogy gyűjti az egykori paraszti élethez kötődő eszközöket, használati tárgyakat.

Elsősorban morzsolókra és darálókra „vadászik”, ez a terület a specialitása, de megtalálható nála a fűrésztől a favillán át a dohányvágóig és a porcelán ételhordóig minden. A kollekció első darabja egy lemezmorzsoló volt, lomtalanításkor találta, mára már több mint 100 tárgy van a birtokában.

A vásárhelyi Pap József kincsei között. Az adományozó nevét is feltünteti. FOTÓ: IMRE PÉTER

Akad köztük családi ereklye is, például a fatüzes és a benzines pörzsölő. Kincseit évente egyszer megmutatja az embereknek, idén a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljára települt ki.

– Akadt még, aki azzal keresett meg, lenne olyan tárgya, ami számomra érdekes lehet. Egy szobafestő egy darálót, a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljára is kitelepült méhész egy morzsolót, egy szentesi hölgy pedig több fajta kéziszerszámot ajánlott fel. Utóbbi nem árulta el, milyenek, azt mondta, menjek el, akkor meglátom, de biztosan érdekelnek majd. Ezek a tárgyak már csak arra várnak, hogy hazaszállítsam őket – közölte Pap József.

Buzogány karácsonyra

Még elmondta, a szentesi túrán kívül még két útja lesz az idén. Azokat az eszközöket nem ajándékba kapja, hanem megvásárolja: Jászladányba úgynevezett szelelőért megy, Dévaványára pedig buzogányos morzsolóért.

– A morzsoló, mely ritkaságnak számít, lesz az én karácsonyi ajándékom, a feleségemtől kapom. Odatesszük a fenyő alá – árulta el Pap József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában