Az egykori tanítványok, tisztelők kőbe vésték hálájukat

2020.01.23. 20:53

Emléktáblát kapott a Maros táncegyüttes alapítója

Kovács Lajosné Joó Margit 1960-ban hívta életre azt a néptáncegyüttest, ami hamarosan országszerte ismertté vált, majd nemzetközi sikereket aratott.

Munkatársunktól

Máig nagyon sokan emlékeznek jó szívvel a táncpedagógusra Makón. Fotó: Szabó Imre

Tegnap délután emléktáblát kapott a makói Hagymaházban Kovács Lajosné Joó Margit táncpedagógus, a Maros táncegyüttes alapítója, aki a régi Hagymaházban dolgozott. Az avatóünnepségre nagyon sok egykori tanítványa, tisztelője eljött.

- Meghatódottság és öröm, amit most érzek, ami miatt könnyes a szemem – mondta tegnap délután Kovács Margit, Kovács Lajosné Joó Margit makói táncpedagógus, a Maros táncegyüttes alapítójának lánya.

 

– Ez egy méltó elismerés, amit a munkájával vívott ki édesanyám – tette hozzá. Mint beszámoltunk róla, tavaly ősszel Puszta János egykori népművelő, a város mindennapjait megörökítő fotós összehívott egy múltidéző találkozót, ahol a Maros táncegyüttes mostanra csaknem elfeledett hőskorát, illetve a művészeti csoport alapítóját idézték meg az akkori idők tanúi. Akkor döntötték el, hogy a Maros első vezetőjének táblával fognak emléket állítani. Erre került sor most.

Kőbe vésett hála

– Szorgalom, szakmai alázat és közvetlenség jellemezte – mondta a Hagymaházban a tábla előtt Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója, aki személyesen is jól ismerte Margit nénit. Mint megírtuk, 1954-ben került a makói művelődési házhoz, előtte Apátfalván szervezte a néptáncmozgalmat; 1921-ben született, és 1949-ben végzett Budapesten társastánc-oktatóként. Egyébként a néptáncon túl Makón és több környező faluban ő tartotta a tánc- és illemórákat is, az utolsókat 1994 nyarán. A makói táncegyüttes 1960-ban alakult meg, és nagyon rövid idő alatt komoly hazai és nemzetközi sikereket ért el, ennek ellenére nem sok hivatalos kitüntetést kapott, mert az akkori rendszerben a szakmai kiválóság önmagában ehhez nem volt elég. Puszta János azt mondta róla: szerencsés volt, mert olyan korban élt, amikor még elevenek voltak a népi kultúra hagyományai és találkozhatott olyanokkal, akiknek a vérükben volt a népdal, a néptánc.

– Kőbe véstük elismerésünket, hálánkat ezzel a táblával – tette hozzá fotográfus.

További emléktáblák

Az emléktábla felavatása után az emeleti kisteremben ismét múltidézésre gyűltek össze az egykori tanítványok: Puszta János újabb korabeli fekete-fehér fotókat vetített a Maros táncegyüttes hőskorából. Szikszai Zsuzsanna lapunknak azt is elmondta, hogy a jövőben újabb emléktáblák kihelyezését tervezik a Hagymaházban, emléket állítva azoknak, akik a város kulturális, közösségi életéért sokat tettek. Az első, akinek ily módon emléket szeretnének állítani, minden bizonnyal Iritz Gyurka bácsi lesz, aki irodalmi színpadot vezetett Makón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában