Varroda, zöldséges és könyvesbolt is az épületben

2020.01.21. 07:30

Szentesen is volt patikus a legendás festő, Csontváry Kosztka Tivadar

Csontváry Kosztka Tivadar 101 éve hunyt el. A legendás festő megyénkhez, pontosabban Szenteshez is kötődik: a ma Babilon Könyvesház és Játékboltban korábban, közel 100 éve még gyógyszertár üzemelt, abban dolgozott 1882-ben és 1883-ban patikusként. Arról kérdeztük a szentesieket mit tudnak erről, illetve felderítettük az épület históriáját.

Imre Péter

 

– A gyógyszertár csak két helyiségből állt, az első kettőből, ami a Babilon Könyvesház és Játékbolt része. Az első helyiség volt az üzletrész, mögötte kapott helyet a raktár és a labor – mondta a könyvesboltban dolgozó Ádám, mikor Csontváryról és a festő szentesi patikusságáról kérdeztük.

Az épület falán a születésének 165 évfordulóján, 2018-ban avatott emléktábla, dombormű található, amely a festő szentesi korszakára hívja fel az arra járók figyelmét. Ádám azt is tudta, Csontváry 1882–1883-ban élt Szentesen és akkor dolgozott patikussegédként a Megváltóhoz címzett gyógyszertárban. Utána működött az épületben többek között zöldséges és varroda, dolgozott benne műszerész.

Cikkünket keresse a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában