Test, tánc és természet fotósa

2020.08.28. 18:02

Eifert János tárlatvezetésével zárt a kiállítása

A fotóművész megtiszteli az embert azzal, ahogy karakterét, jellemét, gesztusait láttatja képein – mondta Eifert János monumentális kiállításán, saját művei között. 

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A fotózást sokan objektív műfajként tartották számon, holott a fényképész perspektíva – választása befolyásolhatja a befogadó élményét. Embert fotózni hatalmas felelősség – hangsúlyozta Eifert János Visszapillantás című kiállítása záró tárlatvezetésén a vásárhelyi Alföldi Galériában. Szavait a hallgatóságról készített fotóval illusztrálta, majd mesélt tovább kiállított munkáiról, alkotói technikáiról. Arról, hogy nem lehet cél a kegyetlen, ostoba látásmód. – A művész megtiszteli az embert azzal, hogy karakterét, jellemét, gesztusait láttatja.

Eifert János szülővárosa és édesanyja előtt tiszteleg a vásárhelyi monumentális tárlattal, ahogy mondja, ő bárhol is jár, vásárhelyi gyerek marad. Az Alföldi Galéria földszinti termeit elfoglaló kiállítása felöleli a fotóművész munkásságát szinte az első kattintástól napjainkig, bemutatva műfaji sokszínűségét. A test, tánc és természet fotósa 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. A fotózást 1968-ban kezdte a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncosaként, a csapat külföldi turnéin. Első témaköre, a tánc későbbi munkáin is megjelent. Fotóit gyakran felhasználták, filmekben, televíziós műsorokban, vagy színházi díszletként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában