Elkezdődött Szegeden a Szerb Kultúra Hónapja

2020.09.15. 19:50

A Jasenovac-i tábor vértanúi címmel nyílt képkiállítás Szegeden

A Jasenovac-i tábor vértanúi című tárlattal kezdődött el tegnap a Nemzetiségek Házában a Szerb Kultúra Hónapja.

K. A. R.

Fotó: Kuklis István

Azért éppen ezt a kiállítást választották a programsorozat megnyitójaként, mert idén 75 éve, hogy felszámolták a gyűjtőtábort, ahol kínzások közepette vesztette életét számos szerb.

Egészen november végéig várják értékes programokkal az érdeklődőket a Szegedi Helyi Szerb Közösség tagjai. Rádity Milenkó alelnök lapunknak elmondta, a programsorozatuknak már hagyománya van, ellenben a járvánnyal, ezért döntöttek úgy, hogy megszervezik a nyolc elemből álló sorozatot a szigorú járványügyi szabályokat betartva. Céljuk, hogy nyomot hagyjanak a szerbek a szegedi kultúrában, és hogy minél többen megismerjék a történelmüket, az irodalmukat, a kulturális életüket és az egyháztörténetüket is.

Hétvégén a szőregi Kisboldogasszony szerb ortodox templom búcsújával folytatódik az ünnep, míg október elsején például a bánáti szerb lakodalmi népszokásokról hallhatnak az érdeklődők előadást. A sorozat végén szintén a történelemé lesz a főszerep, ugyanis az első világháborúban elesett szerbekért lesz szentmise és koszorúzás a szegedi szerb templomban és temetőben.

Málbáski Náda, a Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, korábban csak néhány napig tartottak a programjaik, de nemrégiben úgy döntöttek, hogy csaknem két hónapot ölelnek fel a rendezvénnyel, hogy minél többet tudjanak megmutatni a kultúrájukból, gasztronómiájukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában