Online közönségtalálkozót tartottak

2020.09.30. 19:29

A zsarnokságról és szerelemről mesélő történet örök érvényű

Figyelmeztető jellege adja Orwell regényének örök aktualitását – közölte Horgas Ádám rendező az 1984 színmű szerdai közönségtalálkozója során. A darab bemutatóját október 9-én tartják a Nagyszínházban, a főszerepekben Ágoston Katalint, Rétfalvi Tamást és Alföldi Róbertet láthatja a közönség.

Koós Kata

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

Online közönségtalálkozó keretében mesélt az 1984 színműről Horgas Ádám rendező, valamint az előadás két főszereplője, Ágoston Katalin és Rétfalvi Tamás szerdán a Szegedi Nemzeti Színház közösségi oldalán.

Világpremier

A darab különlegessége, hogy az 1984 regénynek mindössze két színpadi adaptációját engedélyezték az Orwell-i hagyaték örökösei. Az egyik egy angol feldolgozás, a másik pedig Horgas Ádám átirata, melynek gondolata három évvel ezelőtt ötlött fel a rendezőben, és mindössze egy nyár alatt el is készítette. Így a darab jövő heti bemutatója világpremier is egyben.

Többszöri megszakítás

A járványhelyzet márciusban éket vert a próbafolyamatba, melyet májusban folytattak tovább az alkotók.

– Sokkoló volt, mert már annyira régóta szeretném megalkotni ezt a darabot. Úgy éreztem magam, mint egy terhes anya, aki túlhordta a gyermekét. A próbák lélektani folyamatát fel kell építeni, hogy egyre mélyebbre menjünk, és a bemutató legyen a csúcspont. Ebben nagyon összezavart a leállás – mondta Horgas Ádám, aki hangsúlyozta: a májusban összeállított, bonyolult technikai háttér azonban a nyári szünet utáni próbák során nagy előnynek bizonyult.

Álomszerű látványvilág várja a közönséget. Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

– A főpróba hétre most úgy tudunk ráfutni, hogy már minden technika kész, ami nagy előny – közölte a videókban, zenében és mozgásban bővelkedő produkció kapcsán.

Örökzöld

A rendező elárulta: a Nagy Testvér figurája lebegtetve jelenik majd meg az előadásban, akár a regényben. A kínzások láthatóak lesznek, de nem direkt, naturális módon, az álomszerű látványvilágot pedig óriásbábok is erősítik majd. A történetet örök érvényűnek minősítette.

– Az 1984 egy utópisztikus világba vezet el, de alapvetően egy szerelmi történet. Orwell egy olyan szélsőséges társadalmat mutat be, ahol az emberek nem urai a saját gondolataiknak, érzelmeiknek. Minden tiltva van. Megmutatja a legszélsőségesebb formáját, hogy egy diktatúra hogyan tud kifacsarni egy társadalmat. Örök aktualitása a figyelmeztetés, hogy vegyük észre azokat a jeleket, amelyek esetleg efelé mutatnak – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában