Apokalipszis most

2020.09.22. 14:32

Erkölcsi tanítás a vizualitás nyelvén

Az Apokalipszis kora címmel nyílt kiállítás Balló Andrea festőművész és Szerdahelyi Péter fotóművész alkotásaiból pénteken a SZAB Székházban.

Koós Kata

Szeged 2020.09.18. SZAB székház Balló Andrea és Szerdahelyi Péter kiállításának megnyitója Képen: Fotó: Török János DM Délmagyarország

Fotó: Török János

– A Biblia Pauperum, azaz a szegények bibliája a középkori templomokban öntötte képi formába az írni-olvasni nem tudó nép számára a bibliai történetek erkölcsi tanítását. Az Apokalipszisben, azaz János jelenéseiben pedig a félelem és remény egyszerre van jelen – magyarázta a tárlat címét kiállításmegnyitó beszédében Lelkes István festőművész, majd hangsúlyozta: a kiállítók a szegények bibliájának feladatát vállalták magukra korunk apokalipszisának, a hitevesztettség, a tanácstalanság és az értékek devalválódásának napjaiban.

Balló Andrea sötét, határozott tónusai az isteni ítélet víziójaként hatolnak szemlélőjük belső rétegeibe, ahol Lelkes István nézetei szerint különleges dallammá formálódnak. Szerdahelyi Péter fotói a széttöredezett világ fájdalmas szépségmorzsáit tárják a nézők elé, melyekre a hétköznapi rohanásban kevéssé vagy egyáltalán nem fordít figyelmet az átlagember.

– Balló Andrea képei vizuálisan átlényegült zenék, látásuk során válnak bennünk zenévé. Szerdahelyi Péter fáradhatatlanul kutató szeme pedig mindent észrevesz, ami mellett elmegyünk. Fotóin most nem megigéző tájakat, Szeged épületeinek rejtett szépségeit mutatja meg, hanem olyan semmiségeket tár elénk, amelyekben csak a legérzékenyebb lélek tudja észrevenni, hogy létezésük magában is teljes érték – fogalmazott Lelkes István. A tárlat október 11-ig megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában