Mári a nagy festő árnyékában című kisfilm

2020.09.22. 17:16

Fesztiváldíjas lett a vásárhelyi Borbás Edina

Szolgálóból lett festőről forgatott kisfilmmel lett második helyezett a Kulturális Filmek Fesztiválján Borbás Edina. A hódmezővásárhelyi rendezőnő a Tornyai János árnyékából kinőtt Kovács Márit mutatta be díjnyertes alkotásában.

T. K.

Borbás Edina 3 hétig kutatott díjnyertes filmjéhez.

Fotó: Frank Yvette

A Kárpát-medencei helyi kultúra bemutatásának témakörében írták ki az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Kulturális Filmek Fesztiválját. A versenyfilmek céljául a szervezők azt jelölték meg, hogy ismeretát­adással hozzájáruljanak a kistelepülések kulturális életének, hagyományainak és táji értékeinek megőrzéséhez. A versenyen hódmezővásárhelyi siker született: Borbás Edina Mári a nagy festő árnyékában című kisfilmje második helyezést ért el.

– A versenyfilmek maximum 5 és fél perc hosszúak lehettek. Ez nehéz műfaj, hiszen ilyen röviden nagy kihívás bemutatni valakit – mondta lapunknak a rendező, aki egy számára kedves történetet, egy női sorsot választott témául. Kovács Máriról forgatott, aki Tornyai János, az alföldi festőóriás cselédje volt.

– A nő egy idő után titokban elkezdett festeni házigazdája eldobott papírjainak hátoldalára. Egy nap azonban a művész hamarabb hazaért, észrevette a képeket és meglátta Máriban az őstehetséget. Felkarolta, melynek köszönhetően Kovács Mári néven naiv festőként vált ismertté – mesélte filmje főszereplőjéről Borbás Edina, aki kutatásához nagy segítséget kapott a Tornyai múzeum munkatársától, Nagy Imrétől, illetve Szenti Tibor néprajzkutatótól.

– Mivel minden forrást és könyvet megkaptam, 3 hét elég volt a gyűjtőmunkára – folytatta.

Filmje végül második lett, de Borbás Edina úgy fogalmazott, a zsűri értékelésével szakmailag nagyon magas elismerést kapott, ez pedig felér számára a győzelemmel.

A filmről korábban mi is írtunk, ugyanitt meg is tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában