A belvárosban könyvsátrak, az intézményekben programkavalkád várja az érdeklődőket

2020.09.17. 18:55

Megnyitotta kapuit az Ünnepi Könyvhét + Fotók

Rendhagyó időpontban ugyan, de csütörtökön ismét sátorvárossá alakult Szeged belvárosa. Az Ünnepi Könyvhét immár 91. alkalommal várja a Dugonics téren szeptember 17-20 között, a kulturális intézményekben pedig szeptember 30-ig a könyvek és az irodalom rajongóit.

Koós Kata

A megnyitó ünnepségen átadták a könyvkiadási támogatásokat és Az Év Könyve díjat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A járványhelyzet miatt a szokásos, júniusi időpont helyett csütörtökön nyitotta meg kapuit a 91. Ünnepi Könyvhét Szegeden. A Dugonics téren tucatnyi sátorban kínálják a kiadók a könyvcsemegéket az olvasóknak vasárnapig, a város kulturális intézményei pedig színes programkavalkáddal várják az irodalom szerelmeseit a hónap végéig.

Ablak a bezártságban

A könyvhetet Simon Márton költő, szerkesztő, műfordító nyitotta meg ünnepélyes keretek között csütörtökön délután, aki beszédében többek között köszönetet mondott a hazai irodalmi élet láthatatlan munkatársainak.

 

– Még élünk úgy emberileg, mint szakmailag. Szakmailag még mindig azok áldozatos munkájának köszönhetően, akik fáradhatatlanul működtetik, amit magyar irodalomnak hívunk. A szerkesztők, tördelők, könyvesboltosok, kiadók és nyomdászok, marketingesek és borítótervezők mind eme költemény titkos hősei – fogalmazott, majd hozzátette: a járványhelyzetben az irodalom és a kultúra hasonlóan kardinális szereppel bír, akár egy ablak egy levegőtlen szobában.

Kettősség

A megnyitó ünnepségen az önkormányzat nevében Tóth Károly, a kulturális bizottság alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az ünnepi könyvhét során a város több mint húsz helyszínén mintegy száz rendezvényre – könyvbemutatókra, kerekasztal-beszélgetésekre, koncertekre, dedikálásokra – várják az érdeklődőket.

Kifejtette, a könyvhetet idén is a szokásos kettősség jellemzi. A hagyományok ápolása mellett hangsúlyt kap az újdonságok, valamint a nemzeti mellett a helyi értékek bemutatása is.

Az Év Könyve

A megnyitó rendezvény keretében Tóth Károly átadta a városi könyvkiadási támogatásokat. Idén tíz kiadó és alkotó összesen másfél millió forint támogatásban részesült. Az Év Könyve kitüntetéssel pedig ez alkalommal Szalontai Csabát méltatták Szeged születése – Megtelepedés a szegedi tájban a város alakulásáig című kötetéért.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában