A román kori építészet remeke

2020.10.07. 16:00

Így néz ki egy Árpád kori körtemplom felújítva – Fotók

A napokban fejezték be a 12–13. század fordulóján épült kiszombori körtemplom felújítását. A munkálatok során renoválták a homlokzatot, szigetelték a falakat, kicserélték az ereszcsatornákat, és a világítást is korszerűsítették.

Tóth A. Péter

Újjávarázsolták a kiszombori rotundát

Európában mindössze öt olyan körtemplom van, mint Kis­­zombor büszkesége. Az Ár­­pád-kori rotunda kívülről szabályos kör alakú, belül cikkelyes térrészekből áll, ez adja építészettörténeti különlegességét. Körtemplom van több is Magyarországon, de a hasonlóan épen maradt és ilyen stílusban megformált ritkaságnak számít – mondta lapunknak Varga Attila plébános.

A 12. és 13. század fordulóján épített körtemplom műemléki és régészeti kutatása 1975-ben kezdődött, átadására 1983-ban került sor. Utoljára 1986-ban történtek nagyobb állagmegóvási munkák az épületen, azóta nem végeztek rajta felújítást.

Útépítés és vízelvezetés

A rotunda helyreállítási és kör­­nyezetrendezési munkáira idén a magyar állam 28,7 milliós forintos támogatást nyújtott. Kívülről, a rotunda közvetlen környezetében talán az a legszembetűnőbb változás, hogy a mozgáskorlátozottaknak egy íves feljárót alakítottak ki. Varga Attila plébános hangsúlyozta, a körmenetek szempontjából is kedvezőbbé válik a helyzet a sétány megépítésével.

– A körtemplom körül meg­újult a külső homlokzatvilágítás, és a vakolatot is újrafestették. Megoldódott a csapadékvíz elvezetésének módja, az összes ereszcsatornát kicserélték a szakemberek mindkét épületen. A szivárgó csapadékvíznek a templom körül egy széles kavicságyat hoztak létre. Ennek segítségével a vizet a föld alatt vezetik el – folytatta.

Középkori freskók

A rotundában a lábazat magasságában 1983-ban egy vízszintes falszigetelés történt. A mostani felújításkor a fal kapott egy speciális, légáteresztő réteget, ami elősegíti a jobb szellőzését és megakadályozza a vizesedést. Erre jött rá a frissen meszelt hófehér réteg, amitől még szebb lett a körtemplom belseje. Az épület boltozatait díszítő, még 1986-ban restaurált freskók nagyon jó állapotban vannak, azokhoz nem kellett hozzányúlniuk a szakembereknek.

Építészeti ritkaság

Korábbi ásatások során megállapították, hogy a körtemplom és a templom több száz évig összeépülve állt. A rotunda so­káig a templom szentélye volt, csak 1986-ban választották le a hajóról, akkor verték szét az oldalsó falait.

– A jelenlegi felújítás részeként a rotunda előterét alakították ki látványosabban, új dísztégla burkolatot kapott a bejárat előtti tér. A Szent István tér parkjának kialakítása folyamatban van. Engedélyes terveink vannak a sétány és a parktükör kialakítására. Ezek megvalósításához azonban újabb anyagi források szükségesek – tette hozzá Varga Attila.

A kiszombori Nagyboldog­asszony Plébánia mindenkit szeretettel vár a hálaadó szentmisére, amelynek keretében vasárnap átadják a templomot. A délelőtt kilenc órakor kezdődő szentmisét Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök celebrálja, ünnepi be­­szédet mond Lázár János or­­szággyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában