Helyi kultúra

2020.10.08. 15:18

Lottószelvény, rúzsfolt is lapult a könyvekben

Az idén vasárnapig „könyvtárak az emberekért” témát kifejtve ünnepelnek az intézmények. Az országos könyvtári napokhoz a makói könyvtár idén is csatlakozott, különleges kiállításokkal és vidám programokkal készültek.

Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A. Péter

– Könyvtári labirintus, színes könyvtár(ba)bejáró, szelfipontok feladatokkal, fejtörőkkel és sok játékkal – mindezekkel várjuk az olvasókat. Játékos, vidám formában próbáljuk a legjellemzőbb tevékenységek mellett a legkülönlegesebb, legérdekesebb momentumokat bemutatni könyvtárunk életéből – mondta lapunknak Galamb Katalin igazgatóhelyettes.

A József Attila Városi Könyvtár nyitvatartási idejében naponta más és más nézőpontból ismerhetik meg az érdeklődők a könyvtári munka folyamatait, a könyvtárosok munkáját. A Könyvtörténetek kiállítás például bemutatja a városi könyvtár legkisebb könyvét, a legérdekesebb történetű könyveit, például azokat, amelyeket az olvasók későn hoztak vissza. Dedikált kötetekből is ízelítőt nyújtanak, ezeket a szerzők dedikálták az intézmény számára.

– Egészen furcsa dolgokra bukkantunk már az évek alatt a visszahozott kötetek lapjai között. Előfordult, hogy valaki könyvjelző gyanánt lottószelvényt vagy csokipapírt használt, mások csekket és bevásárlólistát felejtettek a lapok között. Egy régi református imakönyv lapjaiban négylevelű lóherét préseltek, egy vadászattal foglalkozó kiadványban légpuskalövedék lapult – mutatta a különös ereklyéket Benkéné Sándor Barbara könyvtáros.

A héten bemutatják a „könyvtári legeket”: a legvaskosabb kötet egy francia–magyar szótár, amely több mint 1600 oldalas, a legkisebb pedig egy körülbelül 6 centiméter magasságú régi imakönyv. A legromantikusabb emlék minden bizonnyal az a titokzatos, csókos rúzsfolt, amelyet az egyik könyv lapjára lehelt egy hölgy. Pontosan számontartják a tartozásokat is, a leghosszabb ideig kint lévő könyv egy Monet-album volt, nyolc évig kallódott, a legnagyobb tartozást egy rendezvényszervezési kalauzzal sikerült összegyűjteni, ez 214 700 forint volt.

Aki a héten ellátogat a makói könyvtárba, több szelfiponton is készíthet magáról fotót. A legkisebbeket és szüleiket a könyvtárosok szombaton a Mesék és mások című családi délelőttel várják, ügyességi játékok és kézműveskedés szerepel majd a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában