Mindszenty József és Jávor Pál találkozik a színpadon

2020.10.20. 16:26

Pokoljárás magyar módra

A bíboros és a színészlegenda börtönbeli, fiktív találkozásáról mesél a szegedi Pinceszínház legújabb bemutatója. Pozsgai Zsolt színművében két ellentétes személyiség kalauzolja végig a közönséget a múlt század viharos, történelmi eseményein.

Koós Kata

Szeged – 2020.10.20. Sajtótájékoztató Szeretlek Faust/Mindszenty c. darab bemutatójáról a Pinceszínházban. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Új premierre készül a Pinceszínház társulata. Pozsgai Zsolt Szeretlek Faust/Mindszenty című drámáját október 23-án mutatják be Beszterczey Attila és Réti Barnabás főszereplésével. A Varga Bálint művészeti vezető által színpadra álmodott darab különlegessége, hogy bár fiktív történetet dolgoz fel, ám valós szereplőkkel. Mindszenty bíboros és a színészlegenda, Jávor Pál fiktív találkozásán keresztül követheti végig a közönség Magyarország huszadik századi történelmét.

Ellentétek

A történet alapszituációját valós események ihlették, ugyanis 1944-ben Mindszenty József, hercegprímás és Jávor Pál színművész is a nyilasok börtönének, a sopronkőhidai fegyháznak foglya volt.

A börtöncellában két ellentétes személyiség és túlélési stratégia feszül egymásnak. Fotó: Karnok Csaba

A börtöncellában zajló, képzeletbeli találkozásuk során két ellentétes személyiség, világnézet, túlélési stratégia, lelki alkat és szilárdság feszül egymásnak. A bíboros megrögzötten kapaszkodik hitébe, a higanytermészetű színészben pedig ott munkál az élni akarás.

Történelmi tabló

A két rab fausti pokoljárásának állomásai során megelevenednek a huszadik századi magyar történelem meghatározó alakjai és eseményei. Többek között a Tanácsköztársaság időszaka, az 1956-os forradalom, a kommunista diktatúra, sőt a rendszerváltás és az azt követő évek is. Testet ölt Kodály Zoltán, Tildy Zoltán, Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Péter Gábor.

– Alapvetően Mindszenty kálváriájáról szól a történet, aki egy erős, makacs, vastag középértékkel bíró ember volt, aki a legrosszabb időben született. Alapkonfliktusa, hogy önmagához képest hol hajlott, és hol nem – fejtette ki a rendező.

A kétely

Réti Barnabás elmondta, az általa életre keltett Jávor Pál karaktere egy fiktív figura, aki Mindszenty bíboros elméjében jelenik meg egyfajta mefisztói alakként.

– Az az izgalmas történetben, hogy az emberi identitásról szól. Hogy mit jelent embernek lenni, mennyire tudunk bátrak lenni, mennyire tudjuk megőrizni a hitünket, valamint képviselni és megismerni önmagunkat. Jávor a lelkiismeret és az állandó kétség az emberben. A vissza-visszatérő kérdés: helyes-e, amit csinálok? – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában