64 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége

2020.10.16. 18:35

Szegeden ringott 56 bölcsője

Nem forradalmárnak készültek, csak egy, a pártállamtól független diákszervezetet akartak létrehozni, amelyben végre félelem nélkül lehet beszélni, és nem csak a lányokról. A korabeli hatalom megpróbálta leszerelni az egyetemi hallgatók zúgolódását, ezért nagygyűlést hívott össze a bölcsészkar Auditórium Maximumába. Az akció visszaütött: a diáksereg legyőzte a félelmet, és megalapította a MEFESZ-t. A többi ma már történelem.

Jeszenszky Zoltán

Telt ház az Auditórium Maximumban. A hallgatók egy független diákszervezetet akartak létrehozni. ARCHÍV FOTÓ: MÓRA FERENC MÚZEUM

Hivatalosan 260 ember fér be a Bölcsészettudományi Kar Au­­­ditórium Maximumába, a nagy előadótermébe, de azon az estén – a visszaemlékezések szerint – másfél ezer ember zsúfolódott össze, akiknek nem jutott hely, a lépcsőházból kö­vették az eseményeket.

Olvadt a jég

Az ötvenes évek rideg világában sokáig senki sem sejtette, hogy a pártállami diktatúra sarokba szorítható. 1956-ban azonban repedezni kezdett a hatalom monolittömbje. A Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusán Nyikita Szergejevics Hruscsov, Sztálin egykori hűséges harcostársa korábbi mentora ellen fordult, és leleplezte a személyi kultuszt, persze csak szigorúan zárt ajtók mögött.

A lengyelországi Poznanban pedig júniusban betelt a pohár: a munkásosztály állama ellen az állítólag uralkodó munkások keltek fel.

Budapesten a reformkommunistákat tömörítő Petőfi Körben folytak szenvedélyes viták, október 6-án pedig újratemették a koncepciós perben kivégzett egykori belügyminisztert, Rajk Lászlót és társait. Jellemző a korra az az anekdota, hogy a kétszázezres demonstráció egyik résztvevője, miután körbenézett, csak annyit mondott: „Szegény Laci, ha ezt most látná, jól közénk lövetne...”

Csak egy szikra kellett

Szegeden néhány fiatal hallgató érezte szűkösnek a pártállam ifjúsági szervezete, a Dolgozó Ifjúság Szövetsége által kijelölt kereteket. Először családi-baráti körben merték szondázni az évfolyamtársakat, hogy mit szólnának ahhoz, ha önálló diákszervezetet alapítanának? Az ötlet sokaknak tetszett, kivéve a DISZ funkcionáriusait. Magukhoz rendelték a hangadókat, és kirúgással fenyegették őket, ha nem hagyják abba a szervezkedést. De nemcsak fenyegetőztek. Biztos, ami biztos alapon, október 16-ra egy nagygyűlést is összehívtak, ahol a hallgatókat akarták leszerelni. Nem sikerült.

Telt ház az Auditórium Maximumban. A hallgatók egy független diákszervezetet akartak létrehozni. ARCHÍV FOTÓ: MÓRA FERENC MÚZEUM

Az Auditórium Maximumban nem ők diktálták már a tempót. Az Ady térre összehívott nagygyűlés irányítását levezető elnökként Kiss Tamás vette át, Lejtényi András és Tóth Tamás pedig ismertette a MEFESZ tervezetét, amit nagy többséggel szavaztak meg a diákok.

Lapunk tudósított

„A fiatalok élesen bírálták az idegen nyelvek, a marxizmus-­leninizmus; a honvédelem ta­­nításának mai formáját és rendszerét; ezenfelül elhatározták, hogy a politikai élet egyes kérdéseivel kapcsolatban követelésekkel fordulnak az ország vezetőihez. A többi között követelik a halálbüntetés eltörlését, a törvénysértésekben, mindenek­előtt a Rajk-ügyben bűnösnek bizonyultak ügyének nyilvános tárgyalását, a fizetések arányba állítását, az alacsony bérűek fi­­zetésének rendezését, a Jugoszláviával való szövetséget, a tájékoztatás javítását” – olvasható lapunk október 18-án megjelent tudósításában.

Börtön lett a vége

A forradalom leverése után, 1957-ben a MEFESZ szegedi hangadóit is utolérte a megtorlás gépezete. Kiss Tamás és hat társa ellen a népköztársaság megdöntésére irányuló mozgalom kezdeményezése, vezetése miatt büntetőeljárás indult. A fiatalokat 8-10 évnyi börtönre ítélték, csak 1962-ben egy amnesztia keretében szabadulhattak.

Kiss Tamás, a MEFESZ alapítótagja a diákszervezet Ady téri emlékműve előtt. ARCHÍV FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában