A Kelet-Ázsia elemző és a csellózó hörcsög

2020.11.03. 19:43

A Gárdián-házaspár volt a Konfuciusz Teaház vendége

Gárdián Gábor, a Király-König Péter Zeneiskola tanára és felesége, a Kelet-Ázsia elemző Gárdián Nikolett voltak a Konfuciusz Teaház vendégei. A házaspár Kína rejtélyes világában kalauzolta közönségét.

Koós Kata

Fotó: Kuklis István

A gordonkatanár, a Kelet-Ázsia elemző és a csellózó hörcsög története címet kapta a Konfuciusz Teaház rendezvénye. A Gárdián-házaspárral Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója beszélgetett az SZTE rektori épületében.

Tücsökviadalokat szerveznek

Gárdián Nikolett elmondta, öt évvel ezelőtt kezdett a Konfuciusz Intézet berkeiben a kínai nyelvvel foglalkozni. Egy ösztöndíjnak köszönhetően jutott el első alkalommal Kínába: varázsa egy életre magával ragadta. Az utazásai során készült fényképek segítségével adott ízelítőt közönségének a távoli kultúra sajátosságaiból. Megtudhatták többek között, hogy a kínai utcai művészek előszeretettek írnak vízzel verseket a földre, így ragadván meg a múló pillanat szépségét. Továbbá, hogy a tücsök nem csupán a kínai gasztronómia része, de a közkedvelt tücsökviadalok nagy becsben tartott tenyészállata is.

Gárdián Gábor és felesége tavaly négy és fél hónapot töltött Kínában.
Fotó: Kuklis István

Helyén kezelik az értéket

Gárdián Gábor tavaly négy és fél hónapot töltött feleségével a távol-keleti országban, a hazánkban 1992-ben megjelent, hétkötetes csellóiskola-sorozatának kiadása kapcsán. A gordonkatanárral ugyanis szerződést kötött a világ egyik legnagyobb zenemű kiadója, a Shanghai Music Publishing House tankönyvének kínai terjesztéséről.

Elmondta, a gordonkaoktatás jelenleg még gyerekcipőben jár Kínában, amelynek okát leginkább a megfelelő kottaanyag hiányában látja a szegedi zenepedagógus. Ezt a hiányt hivatott orvosolni Kínában a Gárdián Gordonkaiskola. Szerzője a kínai mentalitás kapcsán segítőkészségüket és kedvességüket emelte ki. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kínaiak mindenben a legjobbak szeretnének lenni. Éppen ezért nemcsak felismerik, de helyén is kezelik az értéket és a tehetséget.

Gábriel, a mesehős

A Gárdián Gordonkaiskola illusztrációinak főszereplője egy csellózó hörcsög, amelyről Gárdián Gábor elárulta, a tervek szerint a közeljövőben egyéb formában is igyekszik majd meghódítani az ifjúság szívét. Javában zajlanak ugyanis az előkészületei a Gábriel hörcsög kalandjait feldolgozó mesekönyvnek, valamint rajzfilmsorozatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában