Online konferenciát szervezett a SZAB

2020.11.18. 13:40

Járványhelyzet az irodalomban

Változás, jövő, járvány címmel szervezett online konferenciát a Szegedi Akadémiai Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága kedden, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. Az előadók a járványhelyzetet az irodalom, a nyelvészet és a néprajz szemszögéből közelítették.

munkatársunktól

Az online konferencia előadói mindenekelőtt azt vizsgálták, hogy tudományterületeik hogyan tudnak kérdéseket feltenni a járványhelyzet témájában. A Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság elnöke, Szilágyi Zsófia az iskola és az egyéni tanulás, valamint a könyv és a könyvtárak válságos helyzetekben betöltött, két lehetséges, ellentétes szerepét vázolta disztópikus sikerregény-sorozatok példáján keresztül. Suzanne Collins: Az éhezők viadala című művének világában a könyvtárak, az iskola és a könyvek szerepe érdektelenné válik a családban, illetve az egyénileg megszerzett tudással szemben. Dmitrij Gluhovszkij Metro-sorozatának atomtámadás utáni Moszkvájában azonban a könyvek és a könyvtár szerepe felbecsülhetetlen értékként jelenik meg.

Hevesi Andrea könyvtáros a Somogyi-könyvtár vonatkozásában vázolta a járványhelyzet kihívásait. Előadásban kifejtette: a kulturális intézmény nagymértékben bővítette szolgáltatásait, hogy a zárt kapuk ellenére, a pandémia idején se szakadjon meg a könyvtár kulturális és tudományos funkciója és küldetése. Többek között könyvtárterasszal biztosították a kölcsönzés lehetőségét az olvasóiknak, ózongenerátort szereztek be a könyvek fertőtlenítése céljából, sokszorosára nőtt jelenlétük a világháló közösségi oldalain, városismereti applikációt alkottak, emellett jelentősen bővítették a digitális tartalomszolgáltatásukat.

Frauhammer Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének munkatársa előadásában a vallási intézmények számára megnyíló új terepeket és kommunikációs formákat vette górcső alá. Hangsúlyozta, a virtuális templomok, ima- és vallási weboldalak jelenléte nem új keletű, a pandémia csupán ráirányította a figyelmet ezekre a jelenségekre. Az internetes vallási misszió és lelki gondozást érintő vizsgálódás fő és még válaszra váró kérdése, hogy mely aktivitásokat nevezhetjük őszinte, hiteles vallási cselekedeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában