Méltó emlék egyik az egyik legnagyobb magyar színésznek

2020.11.05. 16:16

Jövő év elején nyithat az Őze Lajos Emlékház

Emlékház létrehozásával tiszteleg a színészóriás előtt a múzeum: a Csallány Gábor Kiállítóhelyen alakítanak ki Őze Lajosnak egy „minimúzeumot”. A projekt tavasszal indult, a tervek szerint idén októberre kellett volna elkészülnie, de még néhány hónapra szükség van a megnyitóig.

Majzik Attila

A készülõ Õze Lajos Emlékház. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Idén márciusban látott neki a Koszta József Múzeum, hogy emléket állítson a 20. század egyik legjelentősebb, szentesi születésű magyar színészének. A tervek szerint a Széchenyi ligetben, a Csallány Gábor Kiállítóhelyen alakítanak ki egy emlékházat: a kiállítóhely hetvenöt négyzetméteres szolgálati lakását újítják fel a célnak megfelelően. Az ingatlanban két nagyobb helyiséget alakítanak ki, az egyiket Őze Lajos legismertebb filmszerepének, A tanúból ismert Virág elvtársnak szentelik. Itt találkozhatunk majd a film egyik meghatározó karakterének dolgozóasztalával és háttérben a Sárkányölő Szent Györgyként megjelenő Rákosival, a fotóteremben pedig egyebek mellett látható lesz majd Őze Lajos középiskolai tablója, személyes tárgyai és családi relikviái.

Mint Farkas Lászlótól, a múzeum igazgatójától megtudtuk, a menet közben kialakult járványügyi helyzet nehezítette az emlékház megvalósítását, de mindent figyelembe véve jól haladnak a munkálatok: elkészült az épület felújítása és átalakítása, valamint az akadálymentesítés is.

– Már nagyrészt a helyszínen vannak az Őze Lajos Emlékház leendő kiállításának berendezése, felszerelése, dokumentumai és ereklyéi, sőt folyamatosan újabbakkal egészülnek ki. Legutóbb például a Nemzeti Színház jelmeztárából Vidnyánszky Attila ajánlotta fel és adta át a Kossuth-díjas színművész jelmezeit, amiket egykor a Nemzeti színpadán viselt – mondta el a múzeumigazgató.

Az eredeti tervek szerint október végén adták volna át az emlékházat a nagyközönségnek, de ez elmaradt, a járványhelyzet miatt lassabban haladt az Őze-dokumentumfilm forgatása.

– A forgatási napok a járvány miatt csúsztak, de végeztünk a forgatással, a film utómunkálatai következtek. A filmet az Őze Lajos moziban szeretnénk bemutatni jövő év elején, ehhez igazítva nyílik majd meg az Őze Lajos Emlékház is – tájékoztatott Farkas László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában