Péntek este szurkolhatunk neki a nemzetközi elődöntőben

2020.12.03. 16:16

Magyarországot képviseli a szegedi hárfaművész + videó

A szegedi Patkós Maja az egyik fiatal muzsikus, aki a Virtuózok című televíziós műsor első, nemzetközi évadjában képviseli hazánkat. Lapunknak mesélt a versenyről és arról, miért éppen ezt a hangszert választotta óvodásként. Péntek este már az elődöntő következik, szavazatokkal segíthetjük továbbjutását.

Kiss Anna

Patkós Maja: a hárfa az életem része, és ez így is lesz, amíg csak élek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Négy fiatal művész jutott tovább a Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk című televíziós műsor hazai elődöntőjéből, köztük a szegedi Patkós Maja, aki hárfaművészként képviseli Magyarországot a nemzetközi adásokban. Ugyanis most nemcsak a magyar tehetségeket mutatják be, hanem a Visegrádi négyek másik három országának, Csehországnak, Szlovákiának és Lengyelországnak a muzsikusait is. Sőt, meghívták még Szerbiát, így összesen öt ország delegálja fiatal művészeit a műsorba.

Maja Alphonse Hasselmans: La Source nevű darabjából adott elő egy részletet, ezzel nyűgözte le a zsűrit. Miklósa Erika operaénekes nagy örömmel köszöntötte a fiatal művészt, akit szegedi szép lányként emlegetett. A világhírű énekes nem véletlenül ismerte fel Maját, hiszen a fiatal lány 2016-ban testvérével, Mariann-nal már bemutatkozott és szép helyezést ért el a Virtuózok Kicsik korcsoportjában.

Kihívás a nemzetközi szint

Most azonban Maja egyedül teszi próbára tudását és már teljes erőbedobással a következő adásokra készül a MOL Mester-M Díjas tanárával, Gorbunova Nataliaval. Szerda esti órájukon meglátogattuk őket a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.

Maja elárulta lapunknak, sokkal jobban szeret nemzetközi szinten versenyezni, mint hazai környezetben, mert nagyobb kihívásnak tekinti, hiszen még képzettebb művészekkel vetélkedik, így a tanulási és tapasztalatszerzési lehetősége is nagyobb.

Patkós Maja: a hárfa az életem része, és ez így is lesz, amíg csak élek. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Kiemelte, nagyon boldog, hogy ő képviselheti az országot a televíziós műsorban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy jó eredményt érjen el.

Tanára, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze elmondta, komoly kihívás egy ilyen szintű versenyre a felkészülés, naponta legalább 3 órát kell gyakorolni, pihenőnap pedig nincs.

Nemcsak Szegeden, hanem Budapesten is próbálnak a műsorra, ott kamerák előtt. Gorbunova Natalia az előadásokra is elkíséri tanítványát és a színfalak mögött izgul érte.

Voksokkal segíthetjük

A szegedi muzsikus ma, december 4-én lép színpadra, előadását bárki megtekintheti a Duna TV-n, és szavazni is lehet Patkós Majára, akinek a döntőbe jutás most a tét.

Maja és felkészítőtanára, Gorbunova Natália hárfaművész.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi hárfaművészre a Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett Balázs János zongoraművész is felfigyelt. Szerinte olyan, mintha Maja testének a meghosszabbítása lenne a hárfa, ő azon nemcsak játszik, hanem azzal együtt létezik. A válogató során azt is mondta, hogy a felnőtt művészek közül is csak kevesen kezelik olyan érzékenyen, mint Maja.

Életre szóló szerelem

A 14 éves hárfaművész erre reagálva lapunknak azt mondta, valóban az élete része a hangszer már óvodás kora óta, és ez így is marad élete végéig, még akkor is, ha esetleg más pályán helyezkedik majd el. Úgy véli, nőies és szép hangszerről van szó, amin csak kevesen tanulnak meg igazán jól játszani, ezért is különleges számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában