Helyi kultúra

2021.01.12. 18:16

Mi fér bele egy vaksötét éjszakába?

Csetlés-botlás, tapogatózás, testrészek kavarodása, hazugságok hömpölygése, váratlan vendégek érkezése és az angol humorra jellemző komikum minden formája megelevenedik Peter Shaffer vígjátékában, melynek próbafolyamata január 12-én kezdődött a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.

Koós Kata

Kedden kezdődött Peter Shaffer: Black comedy című vígjátékának próbafolyamata a szegedi színházban. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A komédiát a Matyi elszabadul produkció kapcsán a tavalyi évadban Szegeden már debütált rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter álmodja színpadra.

– A Black Comedy 1965-ben keletkezett, több mint ötven éve megunhatatlan. Legfőbb különlegességét a zseniális alaphelyzet, a szerző egyedülálló színháztörténeti trükkje adja, mely rengeteg komikus helyzetet szül. Az előadás ugyanis teljes sötétségben indul, majd a szereplők hirtelen áramkimaradást észlelnek, melynek következtében a színpad kivilágosodik. A színészek tapogatóznak, miközben a közönség mindent lát – magyarázta Fábián Péter az olvasópróbán, aki a történet aktualitása kapcsán hozzátette: a darab rávilágít, hogy mivé tud fajulni a sötétben az a kép, melyet magunkról mutatunk a fényben.

Kedden kezdődött Peter Shaffer: Black comedy című vígjátékának próbafolyamata a szegedi színházban. Fotó: Karnok Csaba

A történet szerint Brindsley Miller, a fiatal szobrászművész és kedvese, Carol engedély nélkül kölcsönveszi a szomszéd Haroldtól antik bútorait, hogy jó benyomást tegyenek a művész munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőre és Carol apjára, Melkett ezredesre. Harold azonban váratlanul betoppan, hasonlóan a kotnyeles szomszédhoz és Brindsely volt szeretőjéhez, Cleahoz.

A vaksötétben pedig elszabadulnak az indulatok.

A karaktereket Ágoston Péter, Menczel Andrea, Szegezdi Róbert, Borsos Beáta, Rétfalvi Tamás, Csorba Kata, Jakab Tamás és Somló Gábor kelti életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában