Szeged

2021.02.04. 12:53

Ezekkel az online előadásokkal jelentkezik a szegedi színház

A Szegedi Nemzeti is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó színházakhoz. Februárban a több mint 55 előadást megélt Valahol Európában három, míg a Szegedi Kortárs Balett Bernarda Alba háza előadása két alkalommal lesz látható.

delmagyar.hu

Valahol Európában.

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti színház közleményében eljuttatta hozzánk előadásainak listáját.

2021. február 7. 19:00: Szegedi Kortárs Balett – Bernarda Alba háza

2021.február 12. 19:00: Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth – Valahol Európában

2021. február 14. 19:00: Szegedi Kortárs Balett – Bernarda Alba háza

2021. február 20. 19:00: Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth – Valahol Európában

2021. február 27.19:00: Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth – Valahol Európában

2021. február 27.19:00: Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth– Valahol Európában (jelelt/narrált)

Valahol Európában

„Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (...) Az otthonukat szétverte a háború.”

A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket.A világhírű filmből készült musical dalai –Nem szabad félni, Valahol Európában, A zene az kell –igazi slágerekké váltak.

Valahol Európában.
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A szegedi előadás Szőcs Artur rendezésében került színre. További információk az előadásról EZEN A LINKEN elérhetőek.

Bernarda Alba háza

A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca mű nyomán kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetének és karaktereinek bemutatása a cél, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültség, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetének megjelenítése.

A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul.

„Nem halál s kiközösítés illetné azt, aki az évszázados morális szabályok helyett vágyainak és érzéseinek enged, ám amíg a puritán társadalom befolyása ilyen erős, fájdalom fog kísérni minden egyéni boldogságkeresést és akaratot.”

– Federico Garcia Lorca szavai.

A szerző szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért.

Bernarda Alba háza
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

Koreográfia: JuronicsTamás

További információk az előadásról EZEN A LINKEN elérhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában