Nemzeti ünnep

2021.03.15. 09:08

Ilyen volt az 1933-as vásárhelyi március 15-i felvonulás – Tornyai Imre korabeli felvételei

Amikor a házakat még nemzeti színű lobogóval látták el.

delmagyar.hu

Forrás: Tornyai János Múzeum/Facebook

Fotó: Tornyai János Múzeum

1933. március 14-én a főjegyzői hivatal felszólította a tulajdonosokat, hogy házaikat nemzetiszínű lobogóval lássák el. Március 15-én reggel 9 órakor a reformátusok, az evangélikusok, a görögkeletiek és az izraeliták ünnepi istentiszteleteket, a római katolikusok ünnepi szentmisét, míg az unitáriusok imádkozást tartottak. Az egyházi megemlékezések után a szakmai és a társadalmi egyesületek tagsága a Csáky Albin (ma: Szent István) téren gyülekezett, majd 10 órakor a hatalmas tömeg elindult a levenete zenekar és az egyesített cigányzenekarok indulóira az Andrássy utcán keresztül a Kossuth térre.

A menet élén a gazadifjak 50 tagú bandériuma haladt, őket követték a különböző egyletek saját zászlaik alatt vonulva. Az ünnepség kezdetén a város egyesített dalárdái elénekelték a Hiszekegyet, majd Fejes Péter egyetemi hallgató elszavalta a Nemzeti dalt, ezt követően Bíró Lajos unitárius lelkész tartotta meg ünnepi beszédét. Bíró után a közönség Németh Blanka polgári leányiskolai tanuló, Zsoldos Márton levente és Oláh Imre mezőgazdasági szakiskolai tanuló szavalatai következtek, utánuk a dalárdák a Nem! Nem Sohát! és a Himnuszt énekelték el.

Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát. – írja a Tornyai János Múzeum Facebook bejegyzésében közzétett megemlékezésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában