#kultúra

2021.03.30. 15:15

Októberben nyithat meg az Őze-emlékház

A járványhelyzet miatt őszre csúszik az Őze Lajos Emlékház megnyitója. A szentesi születésű színészlegendának egy különálló minimúzeumot szentelnek szülővárosában, ahol személyes relikviái mellett legismertebb szerepét is megidézik.

Majzik Attila

Szentes – Idõkapszulát helyeztek el a készülõ Õze Lajos Emlékháznál. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila (archív fotó)

– Hamarosan készen állunk a nyitásra, lényegében az utolsó simítások hiányoznak. A tanú díszletrészletei és relikviái már megérkeztek, mint ahogyan az Őze-hagyaték legtöbb eleme is, a színjátékosról szóló dokumentumfilmnek pedig az utómunkálatai zajlanak. Terveink szerint idén októberben tartjuk a megnyitót, remélhetőleg addigra már látogathatóak lesznek a közművelődési intézmények

– mondta el Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

Az emlékház időkapszuláját tavaly helyezték el.
Archív fotó: Majzik Attila

A Csallány Gábor kiállítóhe­lyen berendezett emlékházban életét, a városhoz kötődő em­lékeit és pályáját is bemutatják. A ligeti kiállítóhelyen egy helyiséget Őze Lajos legismertebb filmszerepének, A tanúból ismert Virág elvtársnak szen­­telnek, és egy fotótermet is ki­­alakítanak.

Látható lesz majd Őze Lajos középiskolai tablója, katonakönyve, kézitáskája és diplomája mellett több családi relikvia is.

A moziteremben Őze emlékezetes színházi alakításait és azt a dokumentumfilmet láthatják majd a látogatók, amelyben Udvaros Dorottya, Ascher Tamás, Bánsági Ildikó, Jordán Tamás, Szacsvay László és Lázár Kati beszél a színészlegendáról. Sőt, sikerült azt az öltöztetőt is felkutatni, aki Őze utolsó filmjében dolgozott a színésszel.

– Egy további érdekességgel is készülünk. Őze Lajos és Latinovits Zoltán között hosszas rivalizálás folyt, hogy ki tudja jobban elszavalni az Ős-Kaján című Ady-verset. Megállapodtunk Latinovits testvérével, Frenreisz Károllyal, hogy az októberi megnyitón elhelyez majd egy Latinovits-relikviát, így mondhatni Latinovits is be­költözik az Őze-emlékházba

– számolt be Farkas László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában