100 éve költözött Szegedre a kolozsvári egyetem

2021.03.17. 20:19

Online AudMax Estékkel ünneplik a centenáriumot

Különleges jelentőséggel bír az idei év a Szegedi Tudományegyetem közössége számára, ugyanis éppen száz esztendővel ezelőtt, 1921 októberében kezdődött az oktatás a napfény városában a Kolozsvárról elűzött egyetemen. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara egész évre kiterjedő megemlékezés-sorozattal tiszteleg a centenárium előtt.

Az Évfordulók emlékezete című előadássorozat március 15-én kezdődött, és május elejéig tart. Ebben a szezonban nem telik meg hallgatókkal a legendás terem. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó: Török János

Az ünneplés első állomása az AudMax Esték online programsorozat, melyet a BTK a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen szervez az NKA Szépirodalmi Kollégiumának támogatásával. Az Évfordulók emlékezete című előadássorozat március 17-én kezdődött, előadói olyan neves kutatók és tanárok, akik kapcsolódnak a szegedi bölcsészkarhoz, zömük Alma Matere az SZTE BTK vagy a hajdani JATE BTK volt.

Az Évfordulók emlékezete című előadássorozat március 15-én kezdődött, és május elejéig tart. Ebben a szezonban nem telik meg hallgatókkal a legendás terem. Archív fotó: Török János

A nyitóelőadást Hafner Zoltán irodalomtörténész tartotta „Költészet és hit – Pilinszky János korszakváltásai” címmel.

– Pilinszky katolikus hite, műveltsége minden írásából süt, mégsem mondható istenkereső vagy egyértelműen vallásos költőnek. Ő a két típus közötti szűk mezsgyén járta a maga útját a magyar irodalomban egyedülálló módon – foglalta össze előadása vezérfonalát.

Május 5-ig szerdánként 18 órától további hét előadással várják az érdeklődőket a böcsészkar virtuális kávézójában, Az Odu elnevezésű Facebook-csoportban.

Az előadók a bölcsészet- és társadalomtudományok olyan kiemelkedő, a nemzeti kultúrát meghatározó módon gazdagító alkotók, gondolkodók életművét mutatják majd be, akik születésük kerek évfordulóját ünnepelnék 2021-ben, mint Németh László, Tar Sándor, Mészöly Miklós, Bibó István, Csukás István, Szerb Antal és Gion Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában