Szentes

2021.04.19. 17:55

A városmarketing épülhetne Koszta Józsefre

Olyan értékkel bír a Kossuth-díjas festőművész öröksége, amit a város népszerűsítésére is fel lehetne használni, véli Mészáros Zoltán. A Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója kezdeményezte Koszta József szentesi munkásságának helyi értékké nyilvánítását is. A cégvezető ezzel szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a város is karolja fel a festő emlékének ápolását.

Majzik Attila

Emléktáblát állítanak a festő tanyájánál a Koszta Jószef múzeum munkatársai 2017-ben. Fotó: Kárpáti Lajos

Fotó: Kárpáti Lajos

– Koszta egy unikum. Egyedülálló munkássága a városmarketing szempontjából is érdekes lehet, Szentest is népszerűsítheti, hiszen közel harminc évig élt és alkotott itt, egy város melletti tanyán. Ennek ellenére szerintem száz emberből tizenöten ismerik a munkásságát, hogy az alföldi táj egyik legnagyobb, kiemelkedő festője. Van min dolgoznunk, hogy Koszta József ott legyen a köztudatban – fogalmazott Mészáros Zoltán.

Koszta Jószef egykori tanyája. Fotó: Koszta Jószef Múzeum

Tanyája leégett, lakóháza majdnem összedőlt

Valóban úgy tűnhet, a város kissé mostohán bánik az alföldi iskola egyik kiemelkedő képviselőjének örökségével. Kruzslic Pál lokálpatrióta már a hetvenes évek óta szorgalmazta, hogy fel kellene újítani az 1949-ben elhunyt festőművész várháti tanyáját, és ott művésztelepet kialakítani. Kezdeményezése azonban süket fülekre talált, a Szentestől néhány kilométerre található tanya, ahol Koszta az istállóból átalakított műteremben csaknem harminc évig alkotott, leégett, majd a maradéka is a földdel lett egyenlő.

A festőművész Zrínyi utcai lakóháza is teljesen lepusztult, azt csak Koszta József 2008-as újratemetésére újította fel a vá­­ros. Ide emlékházat terveztek, annak megvalósítása azonban a mai napig várat magára.

– Szeretném, hogy a város felkarolja ezt a fantasztikus életművet. Fájó, hogy egy ilyen érték, mint Koszta József munkássága, nincs felhasználva a városmarketingben – mutatott rá Mészáros Zoltán.

A festő önarcképe a Koszta Jószef múzeumban. Fotó: Kárpáti Lajos

Ki foglalkozik a helyi értékekkel?

A cégvezető kezdeményezte, hogy Koszta József szentesi munkássága kerüljön be a települési értéktárba, mivel eddig az még nem szerepelt ott.

A városban nem működik önálló települési értéktárbizottság, ezekkel a feladatokkal a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságnak kellene foglalkozni.

Ez a bizottság 2013 óta tizenhét helyi értéket gyűjtött össze. Összehasonlításképpen: a szomszédos Csongrádon, ahol működik lo­­kálpatriótákból álló önálló értéktárbizottság, harminchárom helyi értéket tartanak nyilván.

A város helyi „kincsei” részletes bemutatással és fotókkal egy helyen, a csongradertektar.hu honlapon megtalálhatóak, ezzel szembeni a szentesi értékek nincsenek összegyűjtve.

Emléktáblát állítanak a festő tanyájánál a Koszta Jószef múzeum munkatársai 2017-ben. Fotó: Kárpáti Lajos

Hungarikum lehetne a művész életműve

– Javasoltam a Koszta-örökség értéktárba vételét, de szeretném továbbvinni ezt a gondolatot – miért is ne lehetne akár hungarikum is a festőművész munkássága? – vetette fel Mé­­száros Zoltán.

A cégvezető szeretné, ha a Koszta-tanyánál egy makettet állítanának fel, a város határában akár óriásplakát is hirdethetné az alföldi táj egyik legnagyobb festőjének szentesi kötődését, de a Kosztához kötődő történetekből akár egy kiadvány is készülhetne.

Csongrádon, ahol működik lokálpatrió­tákból álló önálló értéktárbizottság, harminchárom helyi értéket tartanak nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában