A „legszögedibb szögedire" emlékeztek

2021.05.10. 11:48

Így emlékeztek Bálint Sándorra Szegeden – Galéria

Öt állomásos programsorozattal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt halálának évfordulóján. Sírjánál és mellszobránál koszorúkat helyeztek el, a szülőháza helyén álló társasháznál emléktáblát avattak, diákok versengtek egy vetélkedőn, este pedig ünnepi szentmisét celebrált a megyés püspök.

Munkatársunktól

20210324 Szeged A pápa elé kerülhet Bálint Sándor boldoggá avatásának ügye. Képen: Bálint Sándor mellszobra a Nemzeti Panteonban. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A Bálint Sándor emléknap az alsóvárosi temetőben kezdődött a „legszögedibb szögedi” sírhelyénél, majd az egykori szülőháza helyén álló társasháznál avatták fel emléktábláját. Mindkét helyszínen Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök mondott megemlékező beszédet, amelyben Bálint Sándor mély, egész életét átható vallásosságát és helytállását méltatta.

– Nemcsak utána járt az egyház dolgainak, Isten ügyeinek, hanem azt is élte. Minden mozdulatában ott volt az Isten. Hol jobbról, hol balról üldözték, ő pedig szerényen, de állhatatosan kitartott a pápák által meghirdetett, keresztény szociális világ formálásában. Példakép emberként, életvitele, tudása, vallásossága, amely évtizedek után is hat – fogalmazott.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos, egyházi szakasza 2005-ben kezdődött. Tavaly a hitvalló néprajzkutató életét, személyének jelentőségét és széles körű tiszteletét bemutató dokumentumokat, azaz a Positiot átadták a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának Rómában. A bíborosokból álló testület ebben a hónapban ülésezik, döntésük függvényében Bálint Sándor ügye a szentatya elé kerülhet.

– Az egyház gondoskodni akar arról, hogy valamiféle biztonságunk legyen, hogy a krisztusi feltámadás a mi feltámadásunkat is jelenti, és hogy miként lehet hozzájutni. Ezért emel ki embereket nagyon komoly vizsgálatok után, akik bizonyítják imameghallgatásaikkal, csodáikkal, hogy valóban a mennyországban vannak, és szavuk van az Istennél. Bálint Sándor boldoggá avatása különösen fontos, hiszen ő nem pap vagy szerzetes volt, hanem világi példakép lehet számunkra – fejtette ki Gyulay Endre.

Az egyházmegye az idei tanévben 12-18 éves diákok körében vetélkedőt hirdetett Bálint Sándor életműve témájában. Több mint ötven csapat jelentkezett, amelyből 17 jutott be a tegnapi döntőbe. A versenynek az alsóvárosi ferences kolostor adott otthont. Az emléknap a Nemzeti Emlékcsarnokban található mellszobra koszorúzásával, valamint a fogadalmi templomban ünnepi szentmisével zárult, amelyet Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök celebrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában