Csongrád-Csanád megye

2021.05.27. 17:59

Kallódik a padláson szocreál festmény? Elő vele!

Az ország bármely pontján lehetnek azok a szocreál festmények, szobrok, egyéb tárgyak, amelyeket Barabás Géza festményszakértő felkutatna a közeljövőben.

Munkatársunktól

Szerinte az érintett korszak művészete nem kellően feltárt, az alkotások helye zömében ismeretlen. Az országos gyűjtésben nem csupán a kor támogatott művészei, kis mesterei kallódó festményeit keresik, a tiltott, tűrt kategóriába sorolt alkotásokat szintén. Keresi az egykori munkás-paraszt életképeket, gyári munkásokat, szövetkezeti földműveseket ábrázoló munkákat is. Szerinte így lesz teljes a kép.

Az 1950-es, 60-as évek műalkotásait kutatják fel. Fotó: Barabás Géza

A kor szellemének megfelelően a művek jó része hatalmas, monumentális méretű, ezzel is kifejezve a párt megfellebbezhetetlen propagandáját, irányítását. A szocreál művek többségét rendszerváltáskor raktárakba helyezték vagy elkallódott, esetleg magántulajdonosokhoz kerültek. A festményszakértő szerint sokan nem is tudják, hogy milyen értéket őriznek. Előfordult már, hogy egy vidéki önkormányzatból egy feleslegessé vált, nagy méretű bronzszobrot vittek be a méhtelepre.

A legszebb gyári munkásokat ábrázoló életképekből, szobrokból, szocreál tárgyakból Barabás később kiállítást tervez, hogy minél többen megismerkedhessenek a kor művészetileg értékes műveivel. De dokumentumfilmet is forgatnának a gyűjtés folyamatáról egészen a kiállítás megnyitásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában