TÓTHNÉ DÖME MÁRIA CSAK A SZÉPRE EMLÉKEZIK

2021.06.19. 12:02

Negyven évet ünnepelt a makói Maros együttes

Tóthné Döme Mária, a makói Maros táncegyüttes vezetője 40 esztendeje irányítja a táncosok munkáját, és ezt a jubileumot ünnepi gálaműsor köszöntötte tegnap a Hagymaház szabadtéri színpadán.

Szabó Imre

A Maros táncegyüttes hazai fellépései mindig nagy sikert aratnak. Fotó: Szabó Imre

– Óvodás koromban kezdtem, 39 évet táncoltam eddig a Marosban – mondta Simon Hajnalka, civilben pedagógus, az apátfalvi általános iskola megbízott vezetője. Úgy emlékszik, az egykori úttörőház egyik termében, zongorakísérettel próbáltak a kezdeti időkben, amikor mindössze két csoportja volt a táncegyüttesnek. – Akkoriban balettoztam is, és egy időben gondolkoztam rajta, hogy a kettő közül a néptáncot hagyom abba. Aztán hamar eldőlt, hogy maradok, és már ki sem lehetett volna kergetni a próbateremből – tette hozzá mosolyogva. A legszívesebben a koreográfusokra emlékszik, meg a külföldi fellépésekre. Egyébként az édesanyja is táncol, ő a legidősebb a táncosok között.

A Maros táncegyüttes hazai fellépései mindig nagy sikert aratnak.
Fotó: Szabó Imre

Élete a néptánc

A makói Maros táncegyüttes pénteken tartotta 40. jubileumi gálaműsorát a Hagymaház szabadtéri színpadán. A plakátokon úgy hirdették, Maris Maros 40, ami arra utal, hogy a táncegyüttes vezetője, Tóthné Döme Mária éppen 40 éve irányítja a táncosok munkáját. Túlzás nélkül mondható, neki az élete a néptánc. – Most már elmondhatom, hogy ez 7 éves korom óta, azaz 55 esztendeje tart. Ebből mintegy 15-20 évet töltöttem a színpadon, a többit a függöny mögött, illetve a próbákat irányítva – mondta lapunknak. A Maros táncegyüttes négy évtizedéről azt mondta, néha nagyon nehéz, küzdelmes volt, ő azonban csak a szépre emlékezik. – Ez a 40 év kerek volt. A gyerekekkel most már nem foglalkozom, csak a felnőttekkel, a háttérmunkát pedig igyekszem megosztani a fiatal segítőkkel – jellemezte a jelenlegi helyzetet.

Négyheti próba

Az esti műsor első részében a 60 éves ős-Maros éveire emlékeztek, majd a régi táncosok léptek színpadra, aztán a jelenlegiek, a Törpéktől a MÖTYKÉ-ig (a mozaikszó a Makói Öreg Tyúkok és Kakasok csoportját jelöli; itt azok a szülők kapnak szerepet, akik eredetileg csak a gyereküket kísérték próbára, aztán végül maguk is kedvet kaptak a színpadi produkcióhoz). Mindezt mindössze 4 hét alatt hozták össze – korábban nem lehetett próbálni. Az együttes jelenleg 130 tagú, és 7 korcsoportra bontva próbálnak az óvodás kortól a 70-es korosztályig. – Nehéz volt a mostani járványveszélyes időben mindenkit összeterelni, de végül is sikerült – összegzett Tóthné Döme Mária.

Egész Európát bejárták

A jubileumra persze nem csak a gálaműsorral emlékezett a Maros. A József Attila Városi Könyvtárban kiállítás nyílt, amelyen az együttes külföldi fesztiválszereplésein begyűjtött relikviák, kupák, oklevelek és emléktárgyak láthatók. Kitűnik belőlük, hogy gyakorlatilag egész Európát bejárták. Ma pedig a volt és jelenlegi tagok bált rendeznek az Autós csárdában. Bár a nyári szezont általában hazai fellépésekkel szokták tölteni, ezek most elmaradnak – mindenki a családjával töltheti az idejét. A fesztiválszerepléseket jövő nyáron pótolják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában