A padlást is átkutatták a sportbarátok

2021.07.14. 19:32

A büféből a múzeumba kerültek a sportkincsek

Megmentette a lebontásra ítélt, legendás Foci büfé sportrelikviáit a makói sportrajongó, Pápay József. Segítőivel összeszedte, amit lehetett, és bevitte a helyi múzeumba. A tárgyakat felleltározzák, később az érdeklődők is láthatják a kollekciót.

Szabó Imre

Pápay József és Forgó Géza néhánnyal a megmentett relikviák közül. Fotó: Szabó Imre

Mint azt korábban megírtuk, az Aradi téri, közelmúltban felújított labdarúgópálya melletti, legendás Foci büfét lebontásra ítélték. Parkoló épül a helyén. A szórakozóhely hosszú évtizedeken át volt a helyben ismert, népszerű sportolók és mellettük természetesen a drukkerek találkozóhelye, éppen ezért számtalan sportrelikviát őriz.

A helybeli sportbarát, a lapunkban Aranyembörként is bemutatott Pápay József – a makói focicsapat mindenese, volt elnökségi tag, egykori futballbíró, sporttudósító – elhatározta, hogy ezeket segítőivel megmenti. Koczkás Mihály és Juhász Tibor társaságában még a padlásra is felment, és több hét alatt össze is gyűjtötték, amit lehetett. Összesen mintegy félszáz emléktárgyat, köztük kupákat, okleveleket, érmeket, régi újságokat, könyveket vittek be a múzeumba.

A József Attila Múzeum munkatársa, Forgó Géza a Délmagyarországnak elmondta, jó, hogy volt valaki, akinek ez eszébe jutott. Hogy a relikviák milyen értéket képviselnek, azt pénzben nem lehet kifejezni, de nem is érdemes. Hiszen mennyit ér egy, az ötvenes években használt bírói síp, vagy az a focilabda, amit az NB II. Keleti csoportjának makói bajnokcsapata rugdosott? Esetleg az a levél, amit 1944 nyarán írt egy szegedi hajóácsmester, kérve, hogy a makói evezős­klub által tőle megrendelt csónakokat vigyék el, mielőtt a front odaér.

A tárgyakat a múzeumban felleltározzák, később pedig a közönség elé tárják – tudtuk meg a muzeológustól. A városnak jelenleg is van egy sportmúzeuma, talán ennek részeként mutatják majd be a relikviákat.

Pápay József és Forgó Géza néhánnyal a megmentett relikviák közül.
Fotó: Szabó Imre

Hogy a relikviák milyen értéket képviselnek, azt pénzben nem lehet kifejezni, de nem is érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában