Kultúra

2021.07.20. 18:50

Fraktálkiállítás nyílt a Somogyiban – Fotók

Matematikai alakzatokból készít művészi képeket egy szegedi rendőr százados. Fraktálképeiből kedden nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban.

T. K.

A rendőr százados digitális technológiával fordítja művészetté a matematikai alakzatokat. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A fraktálok olyan végtelenül komplex, szigorú szabályokhoz kötött matematikai alakzatok, amelyek egyik fő jellemzője az önazonosság, vagyis hogy egy kis részletük kinagyítva ugyanazt mutatja, mint az egész. Hogy mindezekből művészi alkotások is születhetnek, arra bizonyíték Cserfalvi Ibolya kedd óta látható tárlata, melyet Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál igazgatója nyitott meg.

A Somogyi-könyvtár első emeletén 15 képét mutatják be, amelyeket fraktál algoritmusok alkalmazásával hozott létre.

– Akkor kezdtem el képszerkesztő programokat használni, amikor egy egészségügyi probléma miatt hosszabb kényszerszünetet kellett tartanom – mesélte a művész, aki miközben a Szegedi Szépmíves Céh tagja, főállásban a Szegedi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának századosa.

– Egy idő után megtetszett a digitális grafika, ezért kifejezetten keresni kezdtem az ehhez szükséges programokat. Így találtam rá a fraktálművészetre. A kiállított képek legalább négy fajta programmal készültek, az egyiket ezzel, a másikat azzal hoztam létre – magyarázta. Hozzátette:

ugyanolyan művészet ez is, mint a hagyományos, csak ő nem ecsetet és vásznat használ, hanem a számítógép az alkotótársa.

Címet egyik képének sem adott: mint magyarázta, nem akarja ezzel sem befolyásolni a nézőt. Színvilágában azonban két részre osztotta a tárlat anyagát. A művek között pedig van egy különlegesség is: az egyetlen, konkrét alakzatot, egy arcot formázó képét egy magasságtérkép alapján készítette.

A pandémia óta egyébként ez az első kiállítás, melyet a Somogyi-könyvtár meg tudott rendezni. A tárlatot augusztus 28-ig lehet megtekinteni a bibliotékában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában