132 éve épült a Kakuszy-ház

2021.07.06. 17:38

Műemlék az egykori romból

Ezen a napon 1889. július 6-án adták át a híres felsővárosi napsugaras oromzatú épületet, a Kakuszy-házat. Az épület története igen kalandos volt, többször felmerült, hogy átépítik, sőt egy időben az összedőlés is fenyegette, szerencsére nem hagyták.

K.R.

Igencsak elcsodálkozhat, aki a Csaba utca 34. alatt meglátja a napsugaras oromzatú kakuszy-házat, nem véletlenül, hiszen a városnak ezen részén ritkán találkozni ezzel a szegedi építészeti jellegzetességgel. A Kakuszy-ház, melyet éppen 132 évvel ezelőtt ezen a napon adtak át, jó példája annak, hogy nem hagyták az enyészetté válni.

Csaba utcai rom

Az épület a kétezres évek elején annyira rossz állaptba kerül, hogy a népnyelv is Csaba utcai romként emlegette. Nem minden napsugaras ház menekült meg az enyészettől, ezért jogos volt a félelem, hogy egyszer a Csaba utcai rom is lebontásra kerül. De ne szaladjunk ennyire előre. Az építéskor, a ház megálmodója, Kakuszi István egy igen különleges házat tervezett.

A ház hányattatott sorsa 1976-ban kezdődött, a Magyar Állam ekkor nyilvánította műemlékké, s meg is vásárolta azt az építtető családtól, aki 1889-től használta. A házat 1990-ben elkezdték átalakítani, a tervek szerint a mozgáskorlátozottak rehabilitációs központja lett volna, ezért több változtatás is történt az átalakítás során, amely a ház kárára volt.

Többek között megszűntették a pincét és a padlásföljárót, stílusidegen felújítást végeztek. A felújításra szánt pályázati források elapadtak, s maunkálatok félbemaradtak. Az ezt követő években pedig az épület a mostoha körülmények áldozata lett. A teteje beszakadt, a szobák beáztak, többször betörtek, sőt ki is gyulladt. Ám a napsugaras oromzat mindezek ellenére, zsinte csodával határos módon megmaradt. Végül hosszas jogi procedúra után 2011-ben visszakerült állami tulajdonba és 2013-ban végre megkezdték az épület felújítását, mely a következő évben el is készült.

Felújítás előtt.
Fotó: Beroesz/Wikipédia
Felújítás után.
Fotó: Beroesz/Wikipédia

Felsővároson ez az egyetlen védettséget élvező napsugaras épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában