a világ legrégebben működő énekegyüttese

2021.07.27. 16:14

Szegeden énekel a pápai kórus

A vatikáni Sixtus-­kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában, már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa énekkarának létezését, így a világ legrégebben működő ének­együtteseként tartják számon. Guillaume Dufay, Josquin des Prés, majd Palestrina is a kórus tagjai között szerepelt, a korszakok majdnem minden elismert zeneszerzője írt művet az együttes számára.

A pápai kórus a világ legrégebben működő énekegyüttese. Fotó: Filharmónia Magyarország

Fotó: Filharmónia Magyarország

A több mint harminc fiú énekesből és húsz állandó felnőtt énekesből álló kórus a Vatikánban elmaradhatatlan szereplője a pápai liturgiáknak, így igazi kiváltság, hogy augusztus elején hazánkba látogatnak a Filharmónia Magyarország szervezésében, a napfény városába pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye társszervezésében. A kórus ugyanis Magyarország három helyszínén is koncertet ad, Budapest és Pécs mellett augusztus 5-én 20 órától a szegedi dóm közönsége élvezheti hangversenyüket.

A pápai kórus a világ legrégebben működő énekegyüttese.
Fotó: Filharmónia Magyarország

A Sixtus-kápolna kórusa a koncertjei során a zene- és liturgiatörténet legfontosabb alkotásaival nyújt rendszerint felejthetetlen élményt közönségének. A szegedi koncertre 14 művel készülnek.

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország szegedi irodájában, a Ticket Express jegyirodáiban, online a www.jegymester.hu oldalon, illetve a koncert előtt a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában