Hódmezővásárhely

2021.08.06. 13:36

Rákász Gergely koncertezik az ótemplomban

Rákász Gergely orgonaművész koncertezik szombaton este fél nyolctól a vásárhelyi Református Ótemplomban.

Munkatársunktól

20190905 Kecskemét Rákász Gergely koncertorgonista Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: Archív fotó

Fotó: Bús Csaba

A 250 éve született Beethoven V. (Sors) szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Vajon ránk zuhan, mint a főtéma legendás, ikonikus 4 hangja – amely a V-betű Morse jele lett –, és nincs előle menekvés? A saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat, ahogy a 75 éve elhunyt Bartók utal rá, amikor éppúgy feldolgoz román népi táncokat, mint a magyarság legősibb dallamait?


Fotó: Bús Csaba / Archív fotó

– Nagyon boldog vagyok amiért a Lords of the Organ sorozatot szereti a közönség. Minden évben lényegesen többen hallgatják, és ez azt üzeni, hogy sikerülhet a magas művészetet olyan körítéssel tálalni, hogy azt a mai kor mindig rohanó embere is a tányérjára vegye. Nem könnyű feladat, mert a klasszikus művekből egy hangot sem veszünk el, nem butítjuk őket közérthetővé, de a látványkoncertekkel, a zenei idegenvezetéssel és az izgalmas műsorválasztással, azt érjük el, hogy a műfaj ne csupán egy maroknyi komolyzene-rajongó kiváltsága legyen. Mégiscsak más az a világ, amelyben tömegek választják a klasszikus művészetet kikapcsolódásként, ez pedig csak úgy érhető el, ha az előadás és a művész is korszerű, és nem egy elefántcsonttorony bezárt múzeumának poros hátsó polcáról szeretne kapcsolatot teremteni 2020 feltöltődni vágyó hallgatóival – fogalmazta meg Rákász Gergely orgonaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában