Hódmezővásárhely

2021.09.21. 19:48

Bajnok: Hajnóczy élet-töredékei 

Munkatársunktól

Fotó: Tábori Szilvia

– Az irodalmi mű az olvasóban jön létre, amit nem olvasnak el, az csupán piszok a papíron. Ebben a kötetben egyszerre léptem párbeszédbe Hajnóczy Péterrel, majd a kötetet gondozó Cserjés Katalinnal, illetve a tanulmánykötet valamennyi szerzőjével. Tulajdonképpen ez a tanulás folyamata – mondta Simon Ferenc mesterpedagógus, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium magyartanára a Bajnok című Hajnóczy hagyatéki kötetről.

Simon Ferenc szerint igazán izgalmas olvasmány a kötet elemző szövege, mert vezeti az olvasói gondolkodást. A szerkesztő és szerző Cserjés Katalin elsősorban arról kérdez, hogy miként kellene megértenünk a kilenc óriási dobozban őrzött Hajnóczy hagyatékot, annak töredékeit, feljegyzéseit, a megjelent életmű mellé illeszthető szövegdarabokat.

A szerkesztő a fiatalon elhunyt íróról gondolkodik, és megmutatja, miként gondolkodik általa.

A Bajnok egy négyszáz oldalas, sűrűn teleírt, szépirodalmi töredékeket, tanulmányokat, fotókat is tartalmazó kötet, amelyet tegnap délután mutattak be a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

A hagyatékot húsz éve gondozó Cserjés Katalin lapunknak elmondta: olyan életművet keresett, amellyel azonosulhat és olyan méretű, hogy tulajdonképpen átéri.

A nagyszerű publikált életművön túli hagyaték izgalmas töredékeket tartalmaz. Simon Ferenc szerint a személyes, bensőséges hangvétel egyértelműen arról árulkodik, hogy a szerkesztő mélyen legbelül, érzelmileg elköteleződött a többek között a Halál kilovagolt Perzsiából című kötet szerzője felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában