Irodalom

2021.09.14. 12:55

Megjelent Tandori Dezső utolsó kötete

Megjelent Tandori Dezső Felplusztulás, leplusztulás című könyve a szegedi Tiszatáj Kiadó gondozásában, mely a szerző 2018-ban és 2019-ben alkotott műveinek válogatása.

Munkatársunktól

A könyv alcíme szerint „előzetességeket és utólagosságokat” tartalmaz, vagyis az állandóan keletkezőben lévő Tandori-életmű megértéséhez szükséges, lényegi megjegyzésekkel látja el az olvasót.

A nemcsak műfajilag, de a megszólalás hangnemeit tekintve is rendkívül sokszínű kötet a szerző 2019 februárjában bekövetkezett halála előtti hónapok elkerülhetetlen emberi-testi összeomlásának történetét, „plusztulás”-rajzát a töretlen művészi kreativitás és a kifejezésbe vetett hit segítségével ellenpontozza.

A nyolc terjedelmes ciklust közreadó könyv jóllehet egy rövid alkotóperiódus lenyomata, mégis komplett élményhez juttatja befogadóját, hiszen a pálya legjobb, igazán sűrű pillanatait idézve egyszerre tart bemutatót a vers, az aforizma, az esszé és az ideogramma Tandori által elért nagy eredményeiből. A kötet a készítés intim-személyes jellegét előtérbe állítva számos kéziratos lapot, valamint az utolsó, ALZ című krétarajzciklust is bemutatja. A könyvet a szerkesztő, Tóth Ákos tanulmánya zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában