Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog

2021.10.13. 16:52

Fekete komédia a rasszizmusról – Fotók

Pénteken mutatják be a Kisszínházban a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiát. Az Alföldi Róbert főszereplésével készült, szabadszájú darab a rasszizmus témakörét boncolgatja.

Timár Kriszta

A szabadszájú tragikomédia témája a rasszizmus és a fehérek gyarmatosításából fakadó egyenlőtlenség. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Furcsa, meghökkentő és groteszk. Így jellemezte a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című produkciót a darab egyik főszereplője, Santana Somogyi Lorena. A szabadszájú tragikomédiában az Alföldi Róbert által megformált Hans Christian Andersen sötét titkáról hull le a lepel. Kiderül, meséinek szerzője egy kongói nő, akit az író egy faládában tart bezárva.

– Nem volt könnyű a próbafolyamat. A karakterem több érzelmi síkon megy keresztül, ez pedig számomra megterhelő volt – mesélte.

– Nagy kihívás ezeket hitelesen átadni, főleg, mert általában vidám figurákat játszom. A történet üzenete azonban nagyon fontos. Elnyomással és az emberek kihasználásával nem érünk célt, vagy ha mégis, az úgyis tönkremegy – tette hozzá.

Lorena szerint vannak helyzetek, amelyek sokkolóan hatnak majd a nézőkre, a sok fekete humor miatt azonban a darab összességében nem nyomasztó. A rendező, Szikszai Rémusz ugyanakkor szabadszájúsága miatt csak 16 éven felülieknek ajánlja.

– Képmutatónak tartom azt a fajta elgondolást, hogy miközben ma már mindenki csúnyán beszél, ennek színpadi ábrázolását kikérjük magunknak. Ráadásul mindez a darabban nem öncélú – magyarázta a koncepciót. Hozzátette, bízik benne, hogy a történet által jobban megértjük majd, mi az, ami miatt világszerte hergeli az indulatokat a rasszizmus, valamint a fehér ember gyarmatosításából fakadó egyenlőtlenség.

A próbafolyamatról a rendező azt mondta, hogy élvezte, egy színdarab azonban szerinte sosincs kész.

– Az előadás ott kezdődik, hogy bemutatják. Most olyan állapotban van, hogy a közönségre vár és a reakciók alapján tud majd tovább fejlődni – fogalmazott. A darab bemutatóját pénteken tartják a Kisszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában