Helyi kultúra

2022.02.19. 20:31

Nyolc busó űzte a telet Szegeden - Galéria

Elbúcsúztatták a telez Szegeden a Szent István téren a hétvégén. Ebben nagy segítség volt az a nyolc busó, akik egyenesen Mohácsról érkeztek a térre, ahol megrendezték az ilyenkor szokásos kézműves vásárt is.

delmagyar.hu

A borongós idő és a szemerkélő eső ellenére is sokan voltak a Szent István téren, ahol a hétvégén kézműves vásárt rendeztek, és ha már így alakult, a telet is elbúcsúztatták. A térre nem csak szegediek látogattak el, Váradi Józsefhez például Kecskemétről érkeztek rokonok a hétvégére, akik hozták magukkal a férfi keresztgyermekeit is.

 

Amíg a kicsik a kisvonaton ültek, a szülőktől megtudtuk, hogy egészen estig kint lesznek a téren, majd csak másnap indulnak vissza Kecskemétre. A rossz idő pedig őket sem zavarta.

 

Közben felbukkantak a busók is, akik egyenesen Mohácsról jöttek Szegedre. A rémisztő maskarák egyébként meleg szivett rejtettek, nem riogatták a gyerekeket, hanem inkább fotózkodtak velük. A főbusó azt mondta, hogy most csak nyolcan jöttek, de mindent megtesznek ennyien is azért, hogy a tél minél messzebbre távozzon. Nyolcan is komoly látványosság voltak, de azt tervezik, hogy jövőre legalább harmincan jönnek majd.

A hétvégén - 11:00 és 16:00 óra között - ismét kinyitott a víztorony is, ahova most 300 forintért lehetett bemenni. Ezt sokan meg is tették, és aki elég bátor volt, az magasról integethetett a földön maradt rokonoknak. Aki pedig megéhezett vagy megszomjazott számtalan finomságból választhatott. Volt egyebek mellett lepény, lángos és persze az elmaradhatatlan kürtőskalács. Ezeket akár borral, vagy pálinkával is le lehetett öblíteni.

 

Vásárfia is volt bőven. Lehetett venni a gyerekeknek fakardot, fapuskát, a felnőtteknek pedig még ékszereket is, a különféle kézműves lekvárokról és egyebekről nem is beszélve.

 

Mivel napközben jellemzően kisgyerekes családok voltak a téren, a szervezők gyerekprogramokról is gondoskodtak.Szombaton napközben fellépett a télbúcsúztatón a Grimm-Busz Színház, a Csiga Duó és vasárnap pedig jön Pasenkó Bohóc.

 

Este pedig nem maradhatott el az ilyenkor kötelező kiszebáb égetés. A bábot a Dugonics térről vitték a Szent István térre egy felvonuláson, ahol lángra lobantották.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában