Helyi kultúra

2023.03.12. 10:54

Amikor a felperzselt föld taktikája volt a nyerő

A „barbár” lovas íjászat kizárólagosságát cáfolta Pintér-Nagy Katalin egyetemi adjunktus az avarok harcmodoráról és fegyverzetéről szóló előadásán a Tornyai János Múzeumban. Vadászati felkészülésekről, harctéri pszichológiai hadviselésről is sokat elárult.

T. Sz.

Az avarok és harcászati sikereik a Tornyai János Múzeumban. Fotó: Tornyai János Múzeum

HódmezővásárhelyHarcászati témával záródott a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Pintér-Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének adjunktusa az avar hadsereg harcmodoráról tartott előadást. Ám némileg árnyalta azt az általános közvélekedést, hogy a nomád, vehemensnek és vadnak tartott közép-ázsiai eredetű nép csakis könnyűfegyverzetű lovas haderejével ért el sikereket. 
Kelepcébe csalt ellenség 
A harctéri fegyelem érdekében mindenre alaposan felkészült az avar hadsereg; a taktikai elemeket például vadászatokon rögzítették, különböző kisebb egységekben próbálták ki. Ahogy megtervezték az átkeléseket a folyókon, megszervezték az ellátmány utánpótlását is. Pintér-Nagy Katalin kitért arra is: hirtelen, meglepetésszerű támadásokkal, időnként a természeti csapásokat kihasználva vezették hadjárataikat az avarok. A pszichológiai hadviselés ugyancsak jellemzőjük volt, félelmetes zajokkal, üvöltéssel igyekeztek megfélemlíteni az ellenfelet. Ahhoz pedig, hogy minél nagyobbnak tűnjön hadseregük, bevetették a tartalék lovakat. 
– A színlelt visszavonulás taktikája először a róluk szóló leírásokban jelent meg. Az ellenfél hadrendjét úgy bontották meg, hogy a támadó avar egység váratlan visszavonulót fújt, az őket követő ellenfelet így elcsalták a közelben rejtőzködő csapatokig. Gyakran vitte sikerre a haderőt ez a sajátos eljárás, hasonlóan a felperzselt föld taktikájához – hangsúlyozta a Szegedi Egyetem Régészeti Tanszékének adjunktusa. 


Összetett harcászat 
A nomád népek harcmodora kapcsán a történetírók többsége a könnyűfegyverzetű lovasság jelentőségét emelte ki. Holott ennél lényegesen változatosabb és sokszínű volt a harcászati technikájuk. Mint azt Pintér-Nagy Katalin lapunknak elmondta: az Avar Kaganátus fennállása első időszakában intenzíven támadta a bizánci birodalom balkáni területeit, hatalmas sikerekkel. Ehhez pedig egy jól szervezett, különféle egységekből álló hadsereg kellett. Bár harcászatuk valóban a könnyűfegyverzetű lovasságra alapozott, de nem kizárólag: a nehézfegyverzetű lovasság, a gyalogság és a hatékony ostromtechnika mind hozzájárultak sikereikhez a csatatéren. Fegyvereikben az avarok szintén széles repertoárból merítettek, használtak íjakat, nyilakat, lándzsát, ütő-, vágó- és sújtófegyvereket. Hódításaikkal Közép-Kelet Európa területén nagyhatalmi pozíciót szereztek nagyjából a 620-as évekig, a környező birodalmak forrásai őrzik emléküket. Később inkább a Kárpát-medencében voltak jelen, ott számtalan avar kori régészeti lelőhely ismert. Egyik például a székkutas-kápolnadűlői temető. 
Kötet a sorozatról
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult 2022–2023. évi Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozatban elhangzott előadások anyagát hamarosan egy több mint száz- oldalas tanulmánykötetben ismerhetik meg a középkor története és régészeti eredményei iránt érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában