Elkészült az értéktár honlapja

2023.03.06. 14:00

Egy helyen láthatók a szentesi értékek

Az önkormányzat tavaly sikerrel pályázott az Agrárminisztérium kiírásán, melynek 3,6 millió forintos támogatásával sikerült elkészíteni egy honlapot. Az oldal összegezi és népszerűsíti a helyi értékeket a „szentesikumtól” a hungarikumig.

Majzik Attila

Az értéktár egyik éke az ecseri templomrom. Fotó: Majzik Attila

– Szentes városa büszke helyi értékeire, 2014 óta veszi fel azokat települési értéktárába. Minden évben két alkalommal, április 30-i, illetve október 31-i határidővel van lehetőség az értékek nevezésére egy formanyomtatvány kitöltésével. Az értéktárbizottság szerepét a mindenkori Művelődési bizottság látja el. Eddig huszonhat ilyen szentesi érték került be a helyi és a megyei értéktárba, vagy a hungarikumok közé – közölte Szabó Zoltán. A polgármester hozzátette, az elkészült honlap segítségével jól be lehet mutatni a szentesi értékeket.

A „szentesikumok” öt kategóriában szerepelnek a honlapon. A szentesiertektar.hu oldal felkeresői a kulturális örökség, az agrár- és élelmiszergazdaság, az épített környezet, a természeti környezet és az ipari, műszaki megoldások témakörben böngészhetnek. A szentesi értékek között egyaránt megtalálható az 1750-ben keletkezett, Petrák-krónikaként ismert várostörténeti írás, Koszta József, az Alföld és a szentesi táj festőjének művészeti hagyatéka, a szentesi csíramálé, a református nagytemplom és környezete, a Hősök erdeje vagy a Szentesi Vasúttörténeti Emlékhely.

Meglepő érdekesség, hogy a „szentesikumok” zászlóshajója, a Hungarikumok Gyűjteményébe is beválasztott szentesi paprika kimaradt a helyi értékek ismertetése közül: az agrár- és élelmiszergazdaság szekcióban a már említett csíramálé mellett csak a szentesi rózsa naspolyát, illetve a Szentesi Lecsófesztivált és a szentesi lecsót találhatjuk meg a honlapon.

Az értéktár oldalának elkészítéséhez kapcsolódik egy pályázat is, számolt be a polgármester. 

– Hagyományteremtő céllal szeretnénk kiírni egy fotó- és videófilm-pályázatot, melynek célcsoportja a szentesi középiskolás korú fiatalok. Nem titkolt célunk Szentes értékeinek további megismertetése a fiatalokkal, ezáltal az identitásukat, a városhoz ragaszkodásukat szeretnénk erősíteni – emelte ki Szabó Zoltán.

A pályázat célja, hogy a Szentesi Értéktár egy-egy kiválasztott elemét a fiatalok a saját szemszögükből mutassák be fotón vagy videón. A pályázók hat települési értékből választhatnak témát, ezek a református templom és környéke, a megyeháza, a Széchenyi liget és épületei, az Olimpiai tölgy, az Ecseri templomrom és a szentesi téglakészítés emlékei önálló téglagyűjtemény. A pályázatokat április 19-ig lehet eljuttatni a szentesi önkormányzathoz. A beérkezett pályázatok közül a legjobbakat szakmai zsűri választja majd ki, de a közönség is szavazhat a kedvenceire a Tokácsli Galériában megrendezett, április 24-29. között látogatható kiállítás alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában