Adatközlőket keres a múzeum

2023.06.19. 07:00

Csongrádon kutatnak a jövő néprajzosai

Júliusban budapesti és szegedi néprajzos hallgatók keresik majd a Dél-Alföld értékeit a városban. Az egyetemisták a csongrádi utcákat járva szeretnék feltérképezni a város múltjának és jelenének egy-egy szeletét. Munkájukat az itteniek azzal is segíthetik, ha mesélnek nekik a Bökényről, az Öregszőlőkről vagy a Csuka Csárdáról.

Majzik Attila

20220620 Csongrád Tari László Múzeum. Fotó: Majzik Attila (MA) Délmagyarország

Fotó: Majzik Attila

– Tavaly Kalocsán jártak néprajz szakos hallgatók, idén pedig Csongrád lát vendégül budapesti és szegedi egyetemistákat. Egy olyan helyet kerestek a kutatáshoz, ami földrajzilag is jó helyen van és szakmailag is izgalmas, érdekes – magyarázta Gyöngyössy Orsolya, a Tari László Múzeum szakmai vezetője. A programban a házigazda csongrádi múzeum mellett a Magyar Néprajzi Társaság, az ELTE BTK Néprajzi Intézet és a SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék szakmai partner.

A július 24-e és 29-e közötti csongrádi „terepszemle” fő témája az Dél-Alföld értékei lesznek, ezen belül pedig olyan kiemelt területeket vizsgálnak, mint az élet a bökényi panelházakban, társasházakban és Kádár-kockákban egykor és ma; az új beköltözők a Belvárosban, hagyományhűség a modern otthonokban; a szórakozás, fürdőkultúra a Körös-torokban; az Öregszőlők, Kisréti földek, Holt-Tisza parti „második otthonok” használata; a szőlőtermesztés és borkészítés új reneszánsza; a bokrosi identitás gyökerei és kifejeződései; a hagyományos szolgáltatóegységek, mint a Csuka Csárda, Feketevár Áruház vagy a Tulipán ételbár; illetve a kubikos identitás utóélete, kubikos élettörténetek.

Ehhez a csongrádiak együttműködését kéri a múzeum vezetősége, hogy segítsék ismereteikkel, tapasztalataikkal az egyetemisták munkáját.

– A hallgatóként megszerzett tapasztalat örök emlék, egy életre szóló referenciapont marad. Akinek módjában áll egy interjú erejéig segíteni a kutatásokat, az kérjük jelentkezzen személyesen a Tari László Múzeumban, a [email protected] e-mailcímen, vagy a Facebook-oldalunk üzenetküldési funkcióján keresztül. Minden segítséget hálásan köszönünk – összegzett Gyöngyössy Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában