Szegedi hírek

2023.06.24. 21:47

Kínáról szól a múzeumi éjszaka - Galéria

Kínai jelmezekben, lampionokkal a kezekben, dobbal és oroszlántánccal kísérve vonult a menet szombaton este a Dugonics térről a Móra Ferenc Múzeum elé a Múzeumok Éjszakáján. Megnyílt az ókori Kína-kiállítás második része is, Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora címmel.

Koós Kata

Fotó: Török János

Kína jegyében rendezte meg az idei Múzeumok Éjszakája programsorozatát a Móra Ferenc Múzeum. Éjfélig az épület előtt lesz kung-fu és kalligráfia bemutató, tradicionális kínai táncos és zenés produkciók, továbbá távol-keleti divatbemutató is. Sőt egy igazi különlegességet is megtekinthetnek az érdeklődők. 21 óra után kicsivel egy hagyományos arcváltó show-t, amely a szecsuáni operák világát hozza el Szegedre. Az előadó élénk színekkel kifestett álarcokban lép színpadra, amelyeket drámai zenei aláfestés kíséretében, legyező használatával hirtelen váltogat.

Az egyik leglátványosabb program az oroszlántánccal kísért, belvárosi felvonulás volt este nyolckor, amelynek résztvevői dobkísérettel jelmezekben, lampionokkal meneteltek a Dugonics térről a Móra parkig. 

A kézműves játszóházban a gyerekek lampiont, sárkányt és legyezőt is készíthettek. 

A Múzeumok Éjszakáján nyitotta meg kapuit az ókori Kína-kiállítás második része, Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora címmel. A tárlat különlegessége a világszenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncél. Ezekből a jádelapokból készült, aranyszállal összefűzött páncélokból rendkívül kevés van a világon, és jelenleg ez az egyetlen olyan páncél, amely Kínán kívül látható. A jádét az ókori Kínában nagy becsben tartották, ugyanis nemcsak temetkezéskor használták, hanem amulettként a mindennapokban is hordták, hogy megvédje viselőjét a betegségektől. Sőt, porrá törve el is fogyasztották. 

Az est során a múzeumépületben óránként tárlatvezetéseket kínálnak. Az ókori Kína kincsei – A Jáde császárok kora, az Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei időszaki, valamint a Folyónk és földje, illetve a Móra rengeteg állandó kiállításokat járhatják be az érdeklődők. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában