Szegedi hírek

2023.06.15. 18:55

Kétezer lapból, arannyal szőtték a szegedi múzeumba érkezett halotti páncélt – Galéria

Kétezer polírozott jade-lapból áll az a halotti páncél, ami a Kína-kiállítás legkülönlegesebb darabja. A jövő hét végétől látogatható bemutató fő látványossága olyan műkincs lesz, melyet Kínán kívül alig lehet máshol látni.

Timár Kriszta

Az időszámításunk kezdetének környékéről származó műkincsekből berendezett kiállítás egy hét múlva nyílik meg. Fotó: Gémes Sándor

A hónap végén kiegészül az agyagkatona-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban: a kultúrpalota emeletén megnyílik az ókori Kína tematikájú tárlat másik része is. A Han-dinasztia idejéből származó régészeti leletek június 9-én érkeztek meg Szegedre, a héten pedig kínai szakemberek megkezdték a kiállítás berendezését.

Gu Xianzi, a Shanghaj Múzeum művészeti osztályvezető helyettese elmondta, intézményük több mint egymillió darabos gyűjteményéből a legszebb jade, kerámia és bronz tárgyakat mutatják be Szegeden.

Jó döntés volt ide hozni az országunk egyik legszebb időszakát megidéző műtárgyakat, profikal tudunk együtt dolgozni 

– fogalmazott.

A Han-dinasztia időszámításunk előtt 206-tól 400 éven keresztül uralta Kínát, idejükből rendkívül színes kollekció maradt fent. Virágoztak a művészetek, hogy csak egy példát említsünk: ők már ekkor ismerték a mázas cserepet. Qiu Wenhua, a Xuzhou Múzeum gyűjteményvezető-helyettese hangsúlyozta, a fennmaradt tárgyakon keresztül az akkori temetkezésről és a mindennapi életről is sokat megtudhatnak a mai emberek. Innen ismerjük azt a tényt is, hogy a jade-tárgyaknak fontos szerepük volt a dinasztiában. Ezek közül többet is kiállítanak Szegeden, mind közül azonban a legkiemelkedőbb a halotti páncél.

Császárok, uralkodók teljes testét fedték be ezzel, hogy a testét megőrizzék az örökkévalóságnak. Az általunk idehozott műkincs nagyjából 2 ezer polírozott jade-lapból áll, ezek aranyszálakkal vannak összekötve. Olyan páncélt is találtak, amelyet ezüst-, illetve bronzszálakkal szőttek, vagyis ezzel is különbséget tettek a halottak jelentősége között 

– magyarázta.

Fajcsák Györgyi, a kiállítás magyar kurátora elárulta, a tárlatot úgy rendezték be, mintha egy síron haladnánk végig, a tárgyakat pedig négy nagy téma köré csoportosították.

Vannak az életmód jellegzetességeit mutató használati tárgyak, illetve épületmásolatok. Kiállítottunk uralkodói kellékeket, így például pecséteket vagy a hódítás fegyvereit. A  harmadik téma a túlvilághit, melynek központjában a halotti páncél áll. Ilyen tárgy Kínán kívül alig látható, és ott sincs két tucatnál több belőle

 – hívta fel a figyelmet. A kiállítás negyedik témája pedig Kína és a külvilág kapcsolata.

A kiállítást jelenleg még rendezik, az június 24-től, a Múzeumok Éjszakája programsorozat nyitányától lesz látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában